Tech

Nu kan Tesla køre af sig selv

Tesla Motors har onsdag amerikansk tid taget et større skridt imod fremtiden med selvkørende biler. Det sker efter, de har lanceret 'Autopilot' i deres biler. Den nye funktion gør det muligt for Tesla-bilerne at være langt mere automatiserede i deres kørsel, så de selv kan gasse op og ned, overhale og ellers navigere på motorvejen.

Det er det tætteste den almindelige bilist nogensinde er kommet på den selvkørende bil. 

I den forbindelse er Tesla i gang med et ambitiøst projekt, der skal kortlægge hele verden. Det er langt fra nok med det nuværende GPS-systemet. Der er ikke nok data til de selvkørende biler, for her fokuserer man mere på navigationen.

En kortlægning af verdens vejnet, gør det muligt for Teslas biler at registrerer i hvilken bane de kører, trafikken og mange flere ting.

Til venstre kan man se GPS'ens kortlægning af én bane. Til højre registrerer Tesla alle banerne på vejen

Googles og Apples lignende drøm

Teslas bagmand, Elon Musk, har da også store planer for kortlægningen. Det er en del af Teslas "flåde lærings-netværk", hvor alle bilerne er med til at bidrager til en fælles database. "Når en bil lærer noget, lærer de det alle sammen", slår Musk fast. 

Kortlægningen og -opbygningen er noget, som Tesla langt fra er alene om. Apple og Google har længe arbejdet på deres kort af selvsamme årsag, og Nokias Here-kort blev også tidligere prøvet opkøbt af Uber. Det røg i stedet til et nyopstået fællesskab mellem BMW, Audi og Mercedes-Benz, der ikke vil se sig selv oversete på markedet af selvkørende biler.

Det betyder, at Tesla ikke er alene på dette marked, og inden for få år vil andre bilproducenter og ikke mindst nye som Google og muligvis også Apple komme til. 

Kan selv overhale

Ligeledes findes autopiloter allerede i nuværende biler til en vis grænse. Som du kan se i videoen forneden, så har vi testet en Audi A7 med såkaldt adaptiv fartpilot og vejbaneskift-assistent, der gør det muligt næsten at trille afsted helt selv.

Men Tesla har alligevel taget autopiloten til et nyt niveau. Ud over at kunne køre af sig selv, holde farten og ellers holde bilen på vejen, så kan man også få den til at lave automatiserede overhalinger, rapporterer flere amerikanske medier, der har prøvet bilen. Det eneste det kræver er, at bilisten blinker, og så gasser bilen roligt op og drejer ud, så længe der er frit for bilens sensorer. 

Selve muligheden er en ren opdatering (version 7.0), der er kommet ud til Tesla Model S i onsdags.