Tech

Microsoft tilbage i storform: Fem comeback-nyheder

Se hvilke spørgsmål der blev stillet til tech-redaktør David Guldager nederst i artiklen.

NEW YORK: Microsofts topchef Satya Nadella har netop forladt scenen, og de fremmødte journalister myldrer mod test-eksemplarerne, som selskabet har præsenteret tirsdag aften dansk tid. Der er næsten manisk stemning for at få de første og bedste billeder af de mange nye nyheder. 

Ikke bare fordi det er et af verdens største selskaber, der har præsenteret en hel ny vognpark af produkter, men fordi det er et selskab, der i den grad her til aften har lavet et comeback af dimensioner, og pludselig er tilbage inde i kampen mod konkurrenterne Apple, Samsung og Google. 

Her er aftenens fem største nyheder:

Windows Phone er tilbage!

Alle, inklusiv mig selv, der havde dømt Microsoft ude af mobil-kampen mod Apple, Samsung og Google, må tage ved lære. For Microsoft har lanceret tre nye modeller, hvor de mest interessante er de nye Lumia 950 og Lumia 950 XL. 

Det er to topmodeller, der både virker lette, brugervenlige og ikke mindst lynhurtige. De har et 20 megapixel kamera, der efter en lille test, virker som af en ganske fornuftigt kvalitet. Og så kan man bruge mobilen som en fuldblods-computer.

Sæt blot et stik fra mobilen til en skærm, og du har nu en computer med Windows 10 og alle de tilhørende apps. Det fungerer overraskende fornuftigt. Vi ser frem til at kunne teste mobilerne, når de en gang kommer til landet mod slutningen af året. 

Forbedret Surface

Microsoft lille Surface-familie, der er et hybrid-produkt mellem en laptop og en tablet, er her til aften blevet udvidet med en Surface Pro 4. Det er model der fylder mindre i landskabet, men som har samme størrelse skærm som den nuværende Pro 3 (12,3-tommer). 

Den kommer med en ny og forbedret pen til at tegne og skrive, der nu kan sidde fast på siden af selve enheden alene ved hjælp af magneter. Desuden er selve tasturet også blevet forbedret med oplagte taster og en større trackpad. 

Vi har ikke haft mulighed for at teste hastigheden på den, men ifølge præsentationen fra Microsoft så skulle den være ganske hurtig. Et produkt hvis vigtigste opgave er, at holde den kommende iPad Pro fra livet. 

Den kommer ud senere på året fra priser på 7.500 kroner. 

Overraskende Surface-produkt

Et produkt som ingen havde regnet med og som på ingen måde havde været rygter, er den store laptop kaldet Surface Book. Det er en laptop, der vil kunne tage kampen op mod de stærkeste laptops, som eksempelvis Apple Macbook Pro.

Microsofts første laptop er på mange måder et interessant bekendtskab. Microsoft siger selv, at det er "den ultimative laptop", der skulle slå meget andet på markedet hvad angår hastighed. Igen er det Microsofts ord, så vi har ikke haft mulighed for rigtig at teste det til bunds, men hastigheden ser ud til at være fornuftig, når man bevæger sig rundt i krævende programmer. 

Selve skærmen kan tages af, som de andre Surface-produkter, men kræfterne sidder dog i selve tastaturet, så du får ikke helt den samme hastighed, hvis du udelukkende bruger den som tablet. 

Desværre kommer Surface Book i første omgang ikke til Danmark, men vi vil selvfølgelig følge op, så snart der er mere at komme efter. 

Videobrillerne kommer

Mens tablets, laptops og smartphones måske er ved at blive hverdag med de mange lanceringer, så står det anderledes til med Microsoft HoloLens - videobrillerne. De er anderledes og specielle og indtil videre er de ikke vist særlig meget frem. 

Men Microsoft viste en enkel demo, hvor de omdannede scenen til en vaskeægte krigsplads med invaderende kamprobotter. En demo der er underholdende, men som vi stadig kun har set i lukkede test-versioner. 

Men til næste år vil det endelig blive muligt at få fat i brillerne. De skulle komme ud en gang i første kvartal af 2016 og i første omgang udelukkende til udviklerne for en pris fra 3.000 dollar (20.000 danske kroner).

Facebook nu som app

En lille men ikke desto mindre interessant nyhed, som blev slynget ud under præsentationen er, at Facebooks apps nu endelig kommer til Windows-platformen.

Det vil sige, at der vil laves apps som Facebook, Messenger og Instagram konkret til Windows. Noget der vil hjælpe Windows Phone til nye højder, da de har manglet i årevis.