Derfor er 30-årige Super Mario vanedannende - og 5 andre spil, du ikke kan slippe

Søndagens fødselar er en lavstammet italiensk blikkenslager med topmave, overalls og et tæt overskæg. I 30 år har han hoppet gennem den ene verden mere underlig efter den anden og bekæmpet onde skildpadder for at redde sin prinsesse. 

Da det første Super Mario-spil blev til i 1985, stod Nintendo - sikkert uanende - med det, der skulle gå hen og blive en af de bedst sælgende spil-serier nogensinde. 

Set med 2015-øjne ser spillet primitivt ud. Men det er netop det, der gør, at man kan fortabe sig i det, mener spilekspert Nick Holmberg. 

Blikkenslageren er godt håndværk

Han fik sin første gameboy for 24 år siden og husker stadig, hvordan han sad bøjet over den lille sort-hvide skærm med vennerne i børnehaven og spillede Super Mario. Han spillede spillet så sent som i sommer. 

- Det er sindssygt godt håndværk. Når du styrer din figur, skal den gøre det, du vil have den til. I Super Mario er styringen super præcis, så du ved, at det er din egen skyld, hvis du gør noget dumt eller dør, siger Nick Holmberg.

Alle kan følge med og blive udfordret

- Super Mario er virkelig nemt at gå til. Men der er også noget for dem, der gerne vil være gode til spillet og blive ved med at finde udfordringer. Der er en dybde i det, som faktisk er rigtig svært at lave. Så det er interessant både for nybegyndere, der ikke spiller så meget, og folk, der spiller rigtig meget, lyder Nick Holmbergs forklaring på, hvorfor man kan brænde flere timer af på spillet uden at ænse det. 

Det handler bare om at føre Mario frem i verden og udenom farer. Og at man kan blive ved med at forbedre sig. 

- Alle oplever at blive udfordret. Dem, der bliver rigtig gode til Super Mario, begynder at lave 'speedruns' og se, hvor hurtigt de kan klare de forskellige baner og sådan noget. Hvis grundspillet er rigtig godt, som Super Mario, så er det sjovt at spille igen og igen, siger Nick Holmberg. 

TV 2 har bedt spileksperten om at pege på andre spil, der er lige så vanedannende som Super Mario. 

Tetris

- Tetris er ligesom Super Mario et meget simpelt spil, alle kan forstå. Så alle bliver udfordret, fordi det bliver sværere og sværere. Begynderne kommer ikke så langt, men de vil hurtigt opleve at blive bedre. Og så kan man blive ved og ved. 

Pong

- Det er et af de første computerspil. Det er virkelig simpelt - det er ikke rigtig andet end en streg, man skal flytte, så man kan slå en prik frem og tilbage. Ligesom bordtennis. Men det er stadig sjovt. 

Fifa

- Alt efter hvilken sport, man er til, så fænger sportsspil også. I Europa er det Fifa, og i USA er det NFL, folk spiller. 

Street Fighter

- Kampspil som Street Fighter og Tekken er også rigtig simpelt og sjovt. Man kan spille alene eller mod venner. Og man kan blive bedre. Der findes store turneringer, hvor man kan se, at der er folk, der kan nogle vilde ting. 

Zelda

- The Legend of Zelda er også rigtig stort. Ligesom Super Mario er det bygget op omkring den klassiske eventyrhistorie. Her er det en lille elverdreng, der skal ud i den store verden og løse nogle opgaver, bekæmpe nogle monstre og redde en prinsesse. Spillet kan være sjovt for alle, for man kan blive ved med at finde hemmeligheder og blive rigtig god.