Ny forbrænding skal blæse røgringe - og det er seriøst ment

I 2017 - om alt går efter planen - står den nye forbrænding klar på Amager; med skibakke, klatrevæg alt andet, sådan et moderne anlæg nu skal have.

I 2017 - om alt går efter planen - står den nye forbrænding klar på Amager; med skibakke, klatrevæg alt andet, sådan et moderne anlæg nu skal have.

Men nu kommer endnu en meget iøjnefaldende detalje på, hvis de vilde planer føres ud i livet.

Arkitekterne bag - Bjarke Ingels og Jacob Lange fra Bjarke Ingels Group - har nemlig besluttet sig for at gøre opmærksom på sådan et forbrændingsanlægs indvirkning på miljøet.

Røgringegenerator - der sender damp op
- Da vi vandt konkurrencen om af designe varmeværket, havde vi et ønske om ikke bare at lave en smuk bygning, men også informere om den ret uhåndgribelige størrelse 'forurening' - hvad er et ton CO2? Man fatter det jo ikke for alvor, og jeg gør heller ikke, fortæller Jacob Lange til TV 2.

I stedet for at feje noget ind under gulvtæppet, som de skriver i deres kampagne for projektet, vil de i stedet synliggøre københavnernes udledning af CO2 og dermed på en intuitiv måde informere og hjælpe borgerne med at træffe valg for deres liv go for den by, de bor i. Og selvom det ligner røgringe, er der damp, der bliver sendt til vejrs.

- Helt grundlæggende kan man sige, at hvis man ikke ved, kan man ikke handle. Ved at lave et synligt billede på himlen over København, kan vi hjælpe med til at forstå begrebet forurening så nogen måske ændrer vaner og genbruger mere.

Foto: Bjarke Ingels Group

4 kroner hvert 44. sekund
Anordningen bruger damp, som er ved et langt lavere tryk, end forbrændingen bruger, og derfor er omkostningerne ved hver dampring lave.

- Vi bruger en lillebitte del af det resterende tryk fra turbinerne, og de beregninger, der er blevet lavet, viser, at de potentielt kan koste fire kroner per dampring. Når jeg siger potentielt, så er det fordi, det er meget svært at sige med så lavt et tryk. Det kunne også ende som kondens på indersiden af et rør. Alene pumpen i et af Københavns springvand bruger langt mere energi, siger Jacob Lange

Ideen til dampringegeneratoren kommer fra tyske 'realities:united' og er blevet udviklet sammen med Peter Madsens Rumlaboratorium - også kaldet Raketmadsen.

Mere end 300 har betalt
Da hele idéen om at sende ringe op i luften ikke har noget at gøre med den oprindelige aftale, der er indgået med bygherren, er dampringegeneratoren heller ikke finansieret i aftalen. Derfor har arkitekterne lagt projektet ud på Kickstarter, der giver brugerne mulighed for at støtte idéen økonomisk.

- Vi har været usikre på, om det har var en idé, der var værd at forfølge. Det kræver jo, at der er opbakning til det, og at det ikke bare er os, der synes, det er en god idé. Crowdfundingkampagner er den ultimative måde at få folkets accept, og nu er der mere end 300 der har lagt penge i projektet, Jacob Lange.

Normalt vil en kampagne på eksempelvis Kickstarter betyde, at hver 'backer' - altså person, der vælger at give nogle penge til projektet - får noget tilsvarende værdifuldt tilbage. Er det udviklingen af et produkt, kan det være selve produktet man 'køber' på forhånd, men uden at have nogen sikkerhed for, at det nogensinde bliver en realitet.

Foto: Bjarke Ingels Group

Intet økonomisk incitament
Men sådan er det ikke ved denne kampagne. Der er ikke nogen økonomisk gevinst for de personer, der har valgt at støtte idéen, fortæller Jacob Lange.

- For os viser det jo, at det betyder noget for folk. De støtter finansieringen af næste prototype, selvom mange ikke får noget konkret igen. Ikke samme værdi, men der er noget feel good i det. Man er med til at skabe historie.

Støtten kan de så bruge, når det færdige produkt skal godkendes.

- Det viser jo noget overfor bygherren. Og samtidig har vi selvfølgelig brug for midlerne til at undersøge, om det kan lade sig gøre. Vi er på et eksperimentelt et stadie - det, der bliver lavet lige nu, er på grundforskningsniveau.

Kampagnen udløber klokken 15.50 søndag, og det er muligt at donere frem til det tidspunkt. Og selvom der allerede er samlet mere end 26.000 dollars ind - og prototypen kan laves for 15.000, så er der meget arbejde, der skal laves og finansieres fremadrettet.

- Det stopper ikke ved prototypen. Det skulle gerne automatiseres, så der skal bruges noget elektronik, så ringene kan sendes op. Det er rigtig meget arbejde endnu, før vi kan sætte røgringegeneratoren på skorstenen.

Herunder kan du se en af de indledende tests af dampringegeneratoren.