Tech

Guldager: Tre grunde til at iPhone 6S rammer rigtigt

Det er altid det samme spørgsmål, jeg får stillet, når en ny iPhone bliver lanceret. Er den værd at bruge penge på? Giver det overhovedet mening at købe den nye iPhone i forhold til den, der er et år ældre?

Et spørgsmål der kan være svært svare på, men som jeg som regel svarer negativt på, når det handler om nye iPhones, som ikke har større fornyelse end lidt indmad.

Og det er tilfældet med den netop lancerede iPhone 6S. Det er en såkaldt S-lancering, der i bund og grund blot betyder en opgradering af modellen, der blev præsenteret sidste år. Men jeg er alligevel af en anden mening på denne iPhone.

Designet er det samme, batteriet er det samme, menuen er den samme. Generelt er rigtig mange ting det samme i iPhone 6S som med iPhone 6. Prisen viser sig også at være den samme. - med det resultat, at sidste års iPhone 6 så falder noget i pris.

Men der er alligevel nogle helt vitale forskelle og forbedringer, som gør, at iPhone 6S er den bedste S-lancering nogensinde.

Jeg har listet dem op i tre forskellige fornyelser, der alle til sammen udgør grunden til at du godt kunne kaste penge efter den nye iPhone 6S.

Og bare for at slå fast, så har jeg ikke afprøvet telefonen endnu. Dette er udelukkende ud fra hvad Apple selv har vist frem.

1. Bedre kamera

Kameraet er en af de absolut vigtigste funktioner på din mobil. Det er ofte årsagen til, du vælger mobilmærke. Og mens konkurrenterne laver mindst lige så gode kameraer, så er iPhone 6S' nye kamera langt bedre end deres egne forgængere – ifølge Apple selv.

Fotokameraet får mere luft med 12 megapixel (tidligere 8 megapixel), der ser ud til at gøre en mindre forskel. Dog er det en stor nok forskel til, at jeg vil mene, at dette er en iPhone-opgradering, der er vigtig.

Ligeledes rykker Apple så endelig ind i 4K-æraen, hvor igen konkurrenterne længe har været. Forskellen er bare, at det underligt nok er Apple, der sætter standarden for masserne. Så når Apple gør det, er brugerne klar til at bruge det. En mindre forskel her er dog, at for rigtigt at få glæde af et 4K-videokamera i iPhone 6S kræver det også, at du har en 4K-skærm derhjemme – det har de færreste endnu.

2. 3D Touch

”Dette vil ændre måden, vi bruger vores iPhone på”, siger Apple. Og uden at bruge ordet ”revolutionerende”, så vil jeg være tilbøjelig til at give dem ret. 3D Touch giver dig mulighed for et ekstra tryk på skærmen.

Med det kan du enten ’peake’ eller ’poppe’. Med et Peak kan du se eksempelvis en vedhæftet fil ved blot et Snapchat-fingertryk (læs: Hold fingeren på skærmen). Ved Pop får du ekstra muligheder som i selve hovedmenuen, hvor du direkte fra app-ikonet kan åbne funktioner fra app’en.

Begge elementer gør, at vi kan arbejde hurtigere på mobilen. Du kan langt mere på langt kortere tid, og iOS menu bliver pludselig mere interaktiv og brugbar. Og indtil videre har vi kun set overfladen af muligheder, som 3D Touch vil give dig.

3. Processoren

For de fleste kan det være flyvsk at snakke om processorkraft og ydeevne, men vi bliver nødt til at vende Apples egne informationer. For ifølge dem, skulle den nye iPhone med A9-processoren have en ydeevne, der er hele 70 procent hurtigere end iPhone 6.

Det gør sig gældende, når du åbner mobilen, åbner en app, bevæger dig rundt mellem de mange grafiske elementer og ellers bare bruger mobilen.

GPU’en vil så samtidig være hele 90 procent hurtigere end iPhone 6 fra sidste år. Det vil du kunne opleve i spil. Pludselig kan du hente tungere spil med flottere grafik, og derved vil spiloplevelsen blive mere dyb og virkelig.

Begge ting er absolut noget, der skal efterprøves, da det umiddelbart er nemt for Apple at påstå. Men noget tyder på, at vi har gøre med en meget hurtigere mobil. Så hurtig, at du igen ikke helt kan overse den som et muligt køb.

Konkurrenter eller iPhone?

I bund og grund bestemmer du helt selv, om du vil købe en ny iPhone 6S – eller om de spændende konkurrenter fra Huawei, Samsung eller Sony er bedre for dig. Men ud fra hvad Apple selv er kommet med, så er iPhone 6S sjovt nok den bedste iPhone til dato.

Denne gang virker den dog også et køb værd. (Dette er langt fra en test – blot en mening om de præsenterede nyheder).

David Guldager

David er TV 2s digitale trend-ekspert

Har siden 2008 været redaktør på TV 2s tech-område

Er ugentlig gæst og ekspert i Go' morgen Danmark

Kommenterer og analyserer dagligt den teknologiske udvikling, de sociale tendenser og de nyeste gadgets

Følg ham på 

Twitter og Instagram