Tech

Kan hentes gratis nu: Her er dommen over det nye Windows 10

Microsoft annoncerede allerede for et år siden, at de ville hoppe versionsnummer 9 over og i stedet gå direkte til det runde tal, 10. Man mente, at det ville være mere dækkende på baggrund af den store forandring og rejse, man ville tage på, fra det tidligere knap så succesfulde, Windows 8.

Nu et lille år efter har Microsoft så endelig åbnet op og sender styresystemet på gaden. Det vil være gratis for alle med Windows 7 og 8 fra og med i dag.

Det i sig selv er en helt ny tanke for et selskab, der tidligere har tjent styrtende med penge på at sælge et styresystem til alverdens computere. Men tiderne har ændret sig, gratis er den nye standard og forbrugerne forventer det. 

Og hvis der er noget, Microsoft meget gerne vil, så er det igen at have forbrugerne på sin side. De manglede dem ved det fiaskoramte Vista, fik dem lidt tilbage med 7’eren og mistede dem så igen på Windows 8. 

Ét system til alle dine enheder

Denne gang har de ladet brugerne være med til at teste og bestemme, hvad der virker, og hvad der ikke gør, gennem Windows Insider Program. En genistreg, der er medvirkende til et gennemført Windows 10, der dog stadig føles amputeret til et vist niveau.

Men lad os hellere komme til sagen. Hvad virker og hvad virker ikke? 

Den største forandring er et system, der ser stort på enheder og platforme. Windows 10 er præcist det samme på både laptop, mobil og tablets. Microsoft har lært lektien fra Windows 8, der var et system, der fokuserede en tand for meget på touchskærmen. 

Det betyder, at Windows 10 har måtte rulle en smule tilbage i udviklingen, så det arbejder ens, uanset om du sidder med touch eller stadig sidder med mus og tastatur. Noget som størstedelen af computerbrugerne stadig gør. 

Start-menuen er en vinder

Det mest iøjenfaldende bevis på den udvikling er, at Startmenuen er vendt tilbage nede i venstre hjørne. Den var væk i Windows 8 og er nu kommet tilbage i en opgraderet version. 

Reelt er der tale om en blanding mellem Windows 8s dynamiske firkanter og Windows 7 program-oversigt. Dette er din base og dit hjem på Windows 10. Du kan altid trykke menuen frem, du kan ændre i brikkernes størrelse og funktion og generelt styre det meste af computeren derfra. 

Der vil ikke være to ens Start-menuer hos brugerne, og det gør menuen interessant. Den er samtidig dejlig nem overskuelig og tager ikke hele skærmpladsen, som vi har set tidligere. 

Programmer i vinduerne

Ligeledes har Microsoft også droppet de irriterende fuldskærms-apps, der var besværlige og ubehagelige at arbejde med, når man sad med flere programmer åbne på samme tid. I stedet er det de klassiske vinduer, som du allerede er vant til fra tidligere Windows-versioner. 

Du kan altid vælge at køre programmerne i fuldskærm, hvis der skulle være behov for det. Træk blot programmet op i toppen af skærmen, og automatisk breder det sig ud. Det er smart tænkt og hurtigt at arbejde med, og har været med Windows siden version 7 - nu er det bare blevet bedre integreret. 

Samme tanke gør sig gældende, hvis man gerne vil have to programmer ved siden af hinanden. Her skal du blot trække det helt ud i den ene side. Automatisk vil programmets vindue fylde halvdelen af din skærm og som noget nyt, vil du nu blive præsenteret for et udvalg af åbne programmer i den anden halvdel. På den måde er det nemt, at lave splitview, hvis du skal bruge to programmer på samme tid.

Fornuftige programmer

Et styresystem er kun så godt som programmerne tillader det, og her skyder Windows 10 ikke helt ved siden af. Programmer som Mail, Vejret, Store og mange flere præinstallerede apps er både flotte visuelle og brugervenlige.

De produktive programmer hænger godt fast i hinanden, og man bliver ikke forvirret eller fortvivlet over selve brugs-designet på dem. Tværtimod har jeg en fornemmelse af, at jeg kan blive meget bedre venner med disse Windows-programmer, end jeg nogensinde har været med de samme programmer på min Mac.

Specielt Windows' nye browser, Edge, virker som en fornuftigt størrelse. Den er visuel enkel og flot, brugervenligheden er hvor den skal være og mulighederne for deling er forbilledelige. Desuden virker den hurtig, som er en af de vigtigste parametre for en god browser. Jeg er dog ikke klar til at hoppe fra Chrome.

Windows lader dig nu også oprette flere virtuelle skriveborde. Så hvis du har flere programmer åbne, kan du dele dem ud på flere skriveborde. Det er smart for overblikkets skyld, men det kan undre, at man ikke kan ændre baggrunden på hvert enkelte, så man på den måde visuelt kan dele de virtuelle skriveborde op.

Et amputeret system

Generelt virker Windows 10 som en klart mere helstøbt oplevelse end tidligere. Det er tæt på det bedste Microsoft har lavet på styresystems-fronten. Derfor er det så meget mere trist, at vi som danskere ikke får muligheden for den fulde version. 

Sproget er flere steder ikke helt på plads (skriver Settings i ‘Handlingscenteret'), Sprogassistenten Cortana taler ikke dansk og er ikke integreret flere steder (som Edge), og endelig er der søgemaskinen Bing, der slet ikke er optimal på dansk grund. 

Nogle af tingene skyldes, at Microsoft stadig arbejder i kulisserne på den endelige version, mens andre er en helt grundliggende ting (Cortana og Bing). 

Er det værd at hente?

I den grad! Microsoft har formået at være den cool dreng/pige i klassen igen efter flere år på sidelinien, som en nørdet fætter til Apple. Og Windows 10 er beviset derpå. Det er som sagt både gennemført og brugervenligt. Hvis du så endda sidder på Windows 7 eller 8, så er det bare en gratis opdatering, du ikke må snyde dig selv for.

Søgningen er blevet forbedret, så det virker nemt at åbne og finde programmer, indstillinger eller dokumenter. Jeg har et 'Handlingscenter' hvor jeg kan styre de fleste indstillinger fra og endelig er jeg meget forelsket i den tilbagevendende Start-menu. 

Dette kunne meget vel blive mit nye computer-eventyr til fordel for Apples, der til sammenligning ligner et kedeligt og ligegyldigt styresystem. 

Windows 10 krav

 • Kommer ud den 29. juli
 • Gratis at opdatere hvis du sidder på Windows 7 eller 8/8.1
 • Systemkrav
 • Hvis du vil opgradere til Windows 10 på din pc eller tablet, kræves der følgende:
 • Nyeste operativsystem: Sørg for, at du kører den nyeste version, enten Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 Update.
 • Er du i tvivl om, hvilken version du kører? Tjek det her.
 • Skal du downloade den nyeste version? Klik her for at hente Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 Update.
 • Processor: Processor eller SoC på 1 GHz eller hurtigere
 • RAM: 1 GB (gigabyte) for 32-bit eller 2 GB for 64-bit
 • Harddiskplads: 16 GB for 32-bit operativsystem, 20 GB for 64-bit operativsystem
 • Grafikkort: DirectX 9 eller nyere med WDDM 1.0-driver
 • Skærm: 1024 x 600