Tech

- Det er enden på iPhones succes

Mens det meste af smartphone-markedet lider, så rider Apple og deres iPhone stadig på en bølge af succes. Selskabet har netop sendt endnu et rekord-regnskab ud, der viser, at iPhone ubestridt er den mest populære smartphone i verden. 

Hele 47 millioner iPhones er der blevet solgt i det seneste kvartal. Det er 34 procent mere end samme periode sidste år, og det skyldes blandt andet de nu store skærme på iPhone 6 og 6 Plus, som forbrugerne længe har efterspurgt. 

Rekordregnskaber, succeser og en tilfreds Apple-direktør kunne alt sammen tyde på, at intet går imod Apple. Men markedet og investorerne havde alligevel forventet mere og et endnu større iPhone-salg. Det var én af årsagerne til, at Apple-aktien faldt markant, så verdens mest værdifulde selskab tabte svimlende 426 milliarder kroner i markedsværdi på blot tre minutter. Noget ligger i den grad under overfladen og lurer.

Et smartphone-mættet marked

At kalde det enden for iPhones succes her på toppen, kan måske lyde voldsomt - og det skal da heller ikke tages så bogstaveligt, men min påstand har alligevel grobund i flere parametre.

Analyseselskabet Gartner slog tidligere på måneden fast, at vinteren er på vej på smartphone-markedet, og skyder skylden på et nu smartphone-mættet marked. Specielt Kina, der har vist sig at være et af de stærkeste smartphone-lande, oplever, at der er færre førstegangskøbere, og dem der allerede har en smartphone er mindre villige til løbende at udskifte mobilen.

Mens det har ramt flere af Apples konkurrenter, som blandt andet Samsung, så er Apple selv foreløbig til dels uberørte. Men Apple er bevidste om, at det næste kvartal ikke vil være lige så godt. Både på baggrund af det faldende smartphone-marked, men også at det er en periode lige inden ny iPhone-lancering - og så ikke mindst en ny iPhone, der bestemt ikke vil være lige så rammende som den nuværende. 

Sådan bliver den nye iPhone 6S

Den kommende periode og ikke mindst udsigten til den nye iPhone er da også en af grundene til, at aktien faldt så markant. Ingen forventer sig det store af en iPhone 6S. Historisk set har Apple da også valgt at holde de store opdateringer til hvert andet år, og eftersom vi så en så stor forandring med iPhone 6 og 6 Plus, så vil det mest være forandringer på det interne. 

Rygterne lyder på en forbedret skærm med Force Touch, som Apple Watch og den nye Macbook har glæde af. Her afhænger dit tryk på skærmen af hvor hårdt du trykker. Desuden skulle den få et hak i vejret på hastighed, kameraet vil have 4K og de grimme antenne-linier på bagsiden vil blive fjernet. 

Alt i alt en mere ordinær omgang, der dog nok stadig skal give Apple penge på kistebunden. 

Kommet til enden af vejen for iPhone

Men vi er ved at komme til enden af vejen for smartphones, features og fornyelser. Apple kunne tage et stort skridt til de større skærme sidste år. Det var noget konkurrenterne ellers nød godt af at være de eneste om.

Det næste er batteriet, der teoretisk ville kunne give iPhone endnu mere medvind, hvis det virkelig blev forbedret. Men andre features og fornyelser er mindre og meget lettere salgsargumenter. Skærmene kan ikke blive skarpere for det blotte øje, kameraet kan selvfølgelig altid blive bedre, men gør ikke den store forskel og menuen tør Apple ikke ændre noget ved.

Endelig er der den naturlige udvikling, som spiller ind. Smartphones vil ikke vare for evigt. I stedet dukker nye produktkategorier op som blandt andet wearables, som Apple selv leverer til i form af Apple Watch. Det er produkter, der meget vel kunne overtage vores daglige mobilbrug, som det er i dag. Og her vil iPhone, sammen med alle andre smartphones, naturligt nok agere i baggrunden.

Så sådan er billedet lige nu: Et mættet smartphone-marked, en kedeligere fremtid for iPhone og en naturlig teknologisk udvikling.

Men Apple har før stået foran udfordringer, og analytikerne har ligeledes før fremsagt mørke fremtidsudsigter. Hver gang har Apple blot bevist det komplet modsatte, og formået at vende det hele til en succes. 

Så om et år kan jeg meget vel æde mine ord i mig - igen. 

I indslaget kan du høre om hvorfor Apple fortsat kan sætte priserne i vejret på deres produkter, og derved beholde deres markedsleder-position

David Guldager

David er TV 2s digitale trend-ekspert

Har siden 2008 været redaktør på TV 2s tech-område

Er ugentlig gæst og ekspert i Go' morgen Danmark

Kommenterer og analyserer dagligt den teknologiske udvikling, de sociale tendenser og de nyeste gadgets

Følg ham på 

Twitter og Instagram

Rygter om ny iPhone 6S

Samme design som iPhone 6

Indmad: A9-processor og 2GB RAM

Skærmen får Force Touch

Bedre 12-megapixelkamera

Forbedret Touch ID