Tech

Sådan undgår du at Rejsekort sporer dig - og så dyrt og besværligt er det

Rejsekort A/S gemmer dine personlige oplysninger og rejsedata i fem år, og når du beder om at få dem udleveret, kan du ikke være sikker på at få svar.

Det er kommet frem efter, at en journalist på Politiken har forsøgt at få udleveret sine egne oplysninger. I stedet - efter en rykker - modtog personen en helt andens rejseinformationer.

Så hvis du ikke er tryg ved Rejsekort A/S' håndtering af dine personlige oplysninger, kan du købe 'Rejsekort anonymt'. Men der er forhindringer på vejen væk fra overvågningen.

Problemer vest for Storebælt

For det første skal du lige finde et sted at købe dit rejsekort. Bor du øst for Storebælt, er der ikke noget problem. Ikke mindre end 74 steder tilbyder anonyme rejsekort.

Anderledes ser det ud for resten af landet. På Fyn er det slet ikke muligt. Det samme gælder Bornholm og alle andre øer, der ikke er tæt forbundne med Sjælland.

Jyderne har fire muligheder i henholdsvis Hjørring, Frederikshavn, Aalborg og Aarhus. Og det er lige i underkanten, mener Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.

Drop det eller tag det seriøst

Faktisk er det så meget i underkanten, at man bør overveje, om man skal have ordningen.

- Det er jo noget selskabet selv reklamerer med, og så er det praktisk talt umuligt at købe. De skulle enten droppe det eller tage det seriøst. Nu er det jo bare en undskyldning for dataindsamling på de andre rejsekort, siger Jesper Lund.

Og så skal du huske, at så snart du betaler med dit kreditkort, så er hele idéen med et anonymt rejsekort gået lidt af fløjten. Så husk kontanter, når du skal købe og tanke op på dit anonyme kort.

'Rejsekort anonymt er for dig, der ikke ønsker at afgive dine personlige oplysninger for at få et rejsekort.' Sådan indledes introduktionen til det anonyme rejsekort på rejsekort.dk, og så listes ulemperne ellers op. Og dem er der en del af. Se faktaboksen.

Slet ikke så anonymt

Endelig er der det grundlæggende problem, at et kort, der registrerer alle dine rejser, ret hurtigt vil kunne identificere dig, fortæller Jesper Lund.

- Det er ikke så anonymt, når det kommer til stykket. Dit rejsekort har et unikt nummer og profil, og når du har lavet tilpas mange rejser, så er det relativt nemt at identificere dig. Du rejser mest mellem arbejde og hjem, og så tager du på nogle ture til venner og familie. Man kunne sagtens lave et system, hvor det ikke var muligt at se, hvilke rejser den enkelte foretog. Men det har man ikke valgt. Det er ikke et ret godt rejsekort.

Afstand til nærmest salgssted

  • Herunder kan du se, hvor langt har du til et salgssted, hvis du bor i nedenstående byer.
  • Odense: 74,5 kilometer til Slagelse
  • Randers: 38,5 kilometer til Aarhus
  • Holstebro: 111 kilometer til Aarhus
  • Herning: 85 kilometer til Aarhus
  • Esbjerg: 165 kilometer til Aarhus
  • Kolding: 99 kilometer til Aarhus
  • Rønne: Langt

Ulemper ved anonymt Rejsekort

Ingen rabat første måned

Når du køber et nyt Rejsekort får du introduktionsrabat den første måned. Den rabat får du ikke, hvis du køber Rejsekort anonymt.

Forhøjet depositum

Hvis du ønsker at bruge dit Rejsekort mellem landsdelene skal du ligesom ved lokale rejser mindst have 25 kroner på kortet. Har du derimod et anonymt Rejsekort skal du have mindst 600 kroner på kortet samt registrere det til 'høj forudbetaling'.

Samtidig er der ingen sikkerhed ved kortet - mister du det, er det tabt, og det kan hverken spærres eller erstattes.

Ingen ungdomskort

Rejsekort anonymt kan kun købes som Voksen eller Barn. Det vil sige, at der ikke er mulighed for at købe billettyperne Ung, Pensionist eller Handicap.

Dyrere at købe

Selve kortet koster 80 kroner at købe - uanset og man køber det i en automat eller i en butik.

Rejsekort personligt koster derimod kun 50 kroner

Mindre mængderabat

Når du bruger dit Rejsekort meget, får du til gengæld en større rabat. Det, der hedder mængderabat.

Men Rejsekort anonymt giver mindre rabatter, end personligt.