Det er ikke ulovligt at mobbe online i Danmark

16x9

Hvis du skulle gå rundt med en 'cyberbully' i maven, så er det gode tider for dig.

Hvis du skulle gå rundt med en 'cyberbully' i maven, så er det gode tider for dig. For selvom det er ulovligt andre steder i verden, så er det helt lovligt at mobbe andre online her i Danmark.

New Zealand skabte i denne uge overskrifter, da man gjorde alvorlige tilfælde af chikane online ulovligt, i hvad der hedder 'lov om skadelig digital kommunikation'. Det skriver engadget.

Men samme restriktioner er der ikke i Danmark. Ytringsfriheden er i denne sammenhæng kun begrænset af en række specifikke love - eksempelvis racismepraragraffen og injurieloven.

Ret loven mod skolerne
I sig selv er det ikke noget problem, mener Claes Amundsen, kommunikationschef i Red Barnet.

- Lovgivning kan gøre meget, men meget af det grovere mobning foregår mellem unge på 15-16 år, og det er bare utrolig vigtigt, at vi ikke kriminaliserer dem, siger Claes Amundsen.

Han mener, at hvis der skal lovgives på området, så skal loven være rettet mod skolerne, som har et ansvar især overfor de mindste.

- Folkeskoler skal påbydes at bryde ind overfor mobning. Det er også derfor, at når vi i Red Barnet laver indsatser fra 1. klasse, så handler det om at præge børnene og fortælle, hvad en god ven er, og hvad man må og ikke må online, siger Claes Amundsen.

Kan ikke kriminalisere børn
Desuden skal børnene have en klageinstans, så de ikke sidder med nogle problemer uden at vide, hvor de kan henvende sig.

- Det store problem er mobning starter meget tidligt, og børn kan og bør ikke opfattes som kriminelle. Det er også derfor, vi med næb og kløer vil kæmpe for, at den kriminelle lavalder ikke bliver sat ned, siger Claes Amundsen.

Lignende love flere steder
Ud over New Zealand har de fleste stater i USA lignende love - men intet på nationalt niveau. England har ikke sat navn på mobning på nettet, men en lang række separate love sætter regler for, hvad man kan tillade sig at sige til andre. Også Australien, Singapore og Mexico lovgiver på området.

Men ikke i Danmark og heller ikke på EU-niveau er der noget, der for alvor bremser de allermest uforskammede og grænseoverskridende brugere på nettet. Det oplyser Europe Direct til TV 2.

I stedet findes der en række initiativer under betegnelsen 'online trust', som skal vejlede og hjælpe med at skabe et sikrere internet. Både med hensyn til adfærd og kriminalitet.

  • Hver femte teenager har fået ondsindede beskeder eller fået offentliggjort billeder ufrivilligt på internettet.
  • En analyse fra maj 2015 fra Børnerådets Børne- og Ungepanel viser, at krænkende eller sårende indhold på de sociale medier er både velkendt og udbredt blandt de unge. 1932 unge fra i alt 121 7. klasser har medvirket i undersøgelsen.
  • 21 procent af dem har oplevet at modtage ondsindede private beskeder online.
  • 23 procent har oplevet, at nogen har sendt eller delt billeder eller video af dem på internettet uden deres samtykke.
  • Mellem fire og otte procent af de unge har oplevet at blive udsat for digital mobning. Det vil sige, at de har oplevet det flere gange om ugen eller et par gange om måneden.
  • Mellem syv og 22 procent af dem har været vidner til, at andre er blevet udsat for digital mobning enten flere gange om ugen eller et par gange om måneden.
  • 78 procent af de unge, der oplever andre blive udsat for digital mobning, handler på det.
  • Tre ud af fire af de unge, der selv oplever mobning, reagerer. De tager således ifølge undersøgelsen ansvar for det mobbemiljø, som de selv eller en kammerat ufrivilligt er en del af.
  • Kilder: Børnerådet, Berlingske