Tech

Europa bliver roaming-frit i 2017

Ring, surf og sms bare løs uden at mobilregningen løber løbsk.

Det ser ud til at blive virkelighed i det meste af Europa, efter at man i EU natten til tirsdag nåede frem til en foreløbig aftale om et forbud mod såkaldt roaming i unionen.

Forbuddet skal gælde senest i juni 2017, skriver det lettiske EU-formandskab i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

- I aftalen vil roaming-afgifter i EU blive afskaffet fra 15. juni 2017, skriver letterne.

Venstre: Historisk beslutning

Den foreløbige aftale er et vigtigt skridt i EU's plan om at nytænke kontinentets telesektor.

Afskaffelsen af roaming vil uden tvivl glæde mange danskere, der hidtil har skullet være påpasselige med at bruge telefonen i udlandet.

Og hos Jens Rohde, EU-parlamentariker for Venstre, er der glæde at spore. Han har været med til at forhandle aftalen på plads.

- Trods stor skepsis og modstand blandt medlemslandenes regeringer er det endelig lykkedes at presse et forbud igennem. Vi har truffet en historisk beslutning, som bliver god for både borgere og virksomheder i Europa, for hvem udgifterne for mobilitet og kommunikation i EU vil falde drastisk, siger Jens Rohde i en pressemeddelelse.

En fjerdedel bliver skåret af prisen

Ifølge den danske parlamentariker vil man allerede inden juni 2017 kunne opleve markant lavere telefonregninger efter en tur til udlandet med mobilen som følgesvend.

Rohde oplyser, at roaming-afgifterne sænkes med op til en fjerdedel, så et opkald ikke må koste mere end fem eurocent per minut, en sms to cent og et megabyte data fem cent.

Aftalen skal godkendes af EU's medlemsstater inden for det næste halve år, hvor Luxembourg har det roterende EU-formandskab.

Overblik: Det handler EUs roaming-aftale om

En foreløbig aftale mellem EU-Parlamentet og det lettiske formandskab vil fjerne afgiften på roaming.

I de første timer af tirsdagen blev EU-formandskabet, der for tiden har hjemme i Letland, enige med EU-Parlamentet om en aftale, der vil forbyde afgifter på roaming fra 2017.

Her er aftalens indhold og substans:

* Roaming betyder, at dit teleselskab sørger for, at din telefon har netværk og internet, når du er uden for rækkevidde af teleselskabernes eget netværk. Den ydelse har teleselskaberne hidtil taget en afgift for.

Det har fået forbrugerorganisationer fra seks lande - inklusiv Forbrugerrådet Tænk fra Danmark - til at starte en underskriftindsamling for at fjerne afgifterne, som de føler er en uretfærdig afgift på rejse.

* EU-Parlamentet har også tidligere fået vedtaget et loft over, hvor meget teleselskaberne må kræve for opkald, sms'er og internetdata fra udlandet.

Loftet er faldet år for år, og i den nye aftale er loftet blevet fastlagt for 2016. Her må afgiften højest være på 15 øre per sms og 37 øre per minuts opkald og per megabyte data.

* Aftalen indebærer, at det fra 2017 skal være slut med at opkræve afgifter på roaming.

Det betyder, at man som dansk forbruger kan benytte eksempelvis det tyske netværk til danske priser. Også selvom tyskerne betaler mere for at bruge deres udbyderes netværk.

* Aftalen indeholder dog en begrænsning på, hvor meget man kan roame fra udlandet uden afgifter.

Begrænsningen skal forhindre, at forbrugere ikke misbruger afgiftsfjernelsen ved eksempelvis at hente data over en længere periode i stedet for kun i deres ferie.

* Den aftale, som EU-Parlamentet og formandskabet fra Letland blevet enige om, skal godkendes af EU-landenes regeringer til efteråret, hvor Luxembourg har formandskabet.