Tech

Erstatningskrav på vej til tusindvis af danske film-pirater

De danske forbrugere, der har hentet ulovlige film og serier fra nettet, kan muligvis vente et brev erstatningskrav inden for de næste par dage. Det skriver Berlingske.dk.

Flere danske advokater har travlt i øjeblikket med at skulle sende breve ud til de danske pirater. Det sker på vegne af deres nye klienter, der tæller en del rettighedsindehavere.

- Vi er ikke så glade for at gå ud med et specifikt tal, men vi er på den anden side af 1.000 breve. Og vi er også på den anden side af 2.000, siger Jeppe Brogaard Clausen, partner i advokatfirmaet Njord, til Berlingske.

Otte til ti filmtitler

Siden december, hvor en enkelt amerikansk rettighedsindehaver af filmen ’Dallas Buyers Club’ tog fanden ved hornene og sendte erstatningskrav på 1.500 kroner til de danske brugere, er flere rettighedsindehavere kommet til.

Jeppe Brogaard Clausen vil dog ikke oplyse navnene på firmaets nye klienter, ud over at det drejer sig om rettighedsindehavere til ”otte til ti yderligere blockbustertitler”.

Akkurat som det var tilfældet ved sidste brev-regn til piraterne, så er dette ikke konkrete bøder, som advokaterne kan kræve af brevmodtagerne. Men derimod erstatningskrav, som den enkle påståede pirat skal tage stilling til.

- Ikke alle vil vedkende sig, at de har gjort det her, men der er en form for forståelse. Vi har også gjort os den erfaring, at det får forældre til at snakke med deres børn, der har lavet den her ulovlige download, og på den måde sætter fokus på, om det er godt eller skidt, siger Jeppe Brogaard Clausen til Berlingske og fortsætter:

- Vi har været mest bekymret for, at vi sender breve ud og aldrig modtager noget svar. Dem er der stadig en stor gruppe af. Jeg kan desværre ikke sige, hvor mange det er, men det er mere end ti procent, siger han.

Teleudbyderne vil ulovlig net-adfærd til livs

Man vil ikke i første omgang politianmelde dem, der ikke vælger at besvare brevet eller betale kravet. I stedet kan det ende med et civilt søgsmål, hvis ikke brugeren kommer med et godt nok svar.

Noget kunne tyde på, at de danske advokater og rettighedsindehaverne har fået navne på de konkrete modtagere gennem deres teleudbydere ved at påtvinge en dommerkendelse igennem.

For en lille måned siden sendte teleselskabernes brancheforening, Teleindustrien, nye retningslinjer ud, der netop skal komme den ulovlige adfærd til livs.

- Vi ønsker at bidrage til at sikre fundamentet for en bæredygtig kultur på nettet, hvor skaberne af det kreative indhold også får betaling. For Teleindustrien er det vigtigt, at indgreb mod ulovligt indhold på nettet sker på en måde, der respekterer retssikkerheden for alle parter. Endvidere er det helt centralt, at der sættes fuld damp under udviklingen af lovlige tjenester med attraktivt indhold. Det nytter ikke noget at forsøge at få folk væk fra de ulovlige sider, hvis vi ikke samtidig giver forbrugerne mulighed for at finde indholdet på de lovlige tjenester, udtalte Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, i den forbindelse. 

Opdateret

Jakob Willer har påpeget i et tweet til Beep, at teleindustrien kun udleverer navne og adresser efter dommerkendelser.