Tech

Sov bedre: Undgå det blå lys fra skærmen

Hvis du har du svært ved at sove eller falde i søvn, så kan det have noget at gøre med dine enheder. Både din tablet, computer og mobil udsender et blåt lys, som kan påvirke dine søvnvaner.

Mange danskere tjekker enten deres mobil eller tablet lige inden, de skal sove, og det kan have en stor betydning for søvnen. Men heldigvis findes der enkle muligheder for at lukke ned for det søvnskadelige blå lys, som en almindelig skærm udsender.

Vi har taget et kig på nogle muligheder og et tip, der kan bruges på iPhone og iPad.

For det første kan du starte med at hente det gratis program f.lux til din computer. Det kører på både Windows og Mac (kan også hentes til iPad/iPhone, der er blevet jailbreaket). Programmet sørger for, at din skærm udsender det rette lys. 

Det er nemlig vigtigt at fjerne det blå lys, før du skal sove.. I stedet skal det være mere blødt og gulligt, så dine øjne ikke bliver overbelastede. F.lux kan sættes til automatisk at skifte dit lys afhængigt af tiden, og hvor du befinder dig geografisk. 

Hvis ikke du har jailbreaket din iPhone/iPad og derved ikke kan installere f.lux på mobilen, så kan du lave et lille trick, som vi viser i videoen foroven.

Til Android kan du bruge programmet Twilight, der har samme funktion og som er helt gratis. 

Få en introduktion til Twilight øverst i artiklen. Nedenfor kan du få forklaringen på, hvad det blå lys gør ved hjernen.