Tech

EU slår fast: Danskerne er de digitalt bedste

Du går på netbank, du får digitalt post og shopper også en gang imellem på nettet. En almindelig hverdag for de fleste danskere.

Og ser man på det danske digitaliserede samfund i forhold til resten af EU, er vi meget langt fremme. Faktisk så langt fremme, at vi lander en eftertragtet førsteplads, som det land i EU, der bruger og udnytter de digitale muligheder bedst.

Det slår EU's årlige indeks kaldet DESI (The Digital Economy and Society Index) fast. Indekset måler de europæiske landes digitale udvikling på forskellige parametre. Og her ligger vi nummer 1 ud af de 28 EU-medlemslande. Sammen med Sverige, Finland og Holland er vi såkaldte ’high performance’-lande, der kendetegner topspillerne på den digitale udvikling.

Det er blandt andet den høje procentdel af de danske virksomheder og offentlige instanser, der benytter de digitale muligheder, som betyder at vi ligger helt i top. Sidste års digitalisering af det offentlige, danskernes store netforbrug og den brede udbredelse af internet-forbindelser hjælper også på udviklingen.

Og førstepladsen overrasker ikke Jacob Brøndum, partner i Center for Digital Dannelse:

- Vi har haft fokus på, at bruge den digitale udvikling rigtigt. Det er alt fra virksomheder og offentlige instanser, der går helt ned i vuggestue-niveau. Sammen med den offentlige digitaliserings-strategi er vi blevet dygtige til at bruge de digitale hjælpemidler rigtigt, slår han fast.

Og netop det faktum, at vi ikke blot har de digitale muligheder, men forstår, at bruge dem rigtigt, mener Jacob Brøndum er et vigtigt parameter.

- Den nuværende og forhenværende regering har kørt den strategi, at hvis Danmark har skulle kunne klare sig godt i fremtiden, er vi også nødsaget til at omfavne den digitale udvikling. Det er ikke nok bare at give elever en iPad, men vi skal også forstå, at forholde os til dem, bruge dem rationelt og fornuftigt, siger han.

Her er danskerne mere digitale

99 pct af danskerne har net-adgang. 92 pct bruger det. Det højeste i EU.

81 pct shoppede online sidste år

Vi læser nyheder (74 %), lytter til musik, spiller spil og ser film (57 %) og laver videoopkald (49 %). Generelt benytter vi os i langt højere grad af disse muligheder end resten af EU.

Den danske sundhedssektor er topscoren. 92 pct af de praktiserende læger overfører patientdata elektronisk og alle benytter sig af elektroniske recepter.