Skole har været mobilfri i et år

Vindblæs Friskole i Nordjylland er ikke som andre skoler i landet. De indførte i januar sidste år et forbud mod mobiltelefoner i løbet af skoledagen. Eleverne skal i stedet fokusere på at være til stede over for hinanden.

Nu har skolen været mobilfri i et år, skriver Nordjyske. Og både elever og lærere har taget godt imod tiltaget.

- Det kom selvfølgelig som et chok for eleverne. Det var hårdt for dem til at begynde med, og nogle havde det svært ved det. Men allerede i foråret begyndte det at vende. Nu er eleverne langt mere aktive og bruger frikvarterne på at være sammen socialt, fortæller skoleleder Niels Jørgen Sloth til tv2.dk, og slår fast, at der er tale om en meget positiv udvikling.

Han fortæller om elever der nu bruger frikvarteret til at spille brætspil, bordtennis og ellers bruge tiden mere på hinanden. 

Da forsøget startede inddrog lærerne elevernes mobiler og lagde dem i en kasse, men efter sommerferien har man lempet lidt på reglerne. Nu må eleverne godt selv beholde mobilerne, men de skal blive liggende i tasken fra første til sidste skoletime.

- Vores mission er at få de unge mennesker, til at være mere til stede i det miljø, som de nu er i. De skal være sammen med kammeraterne i frikvartererne. Vi oplevede før, at flere elever brugte langt mere tid på blot at sidde på mobilen. Nogle gange endda kommunikere med hinanden alene på mobilen, fortæller Niels Jørgen Sloth.

Og tanken er, at fortsætte i samme spor. Man vil dog i højere grad inddrage eleverne og i samråd finde en løsning til at få nedbragt mobiltiden.

Foredragsholder og mobilmisbrugs-coach, Søren Hebsgaard hilser tiltaget velkomment, og ser det som en kærkommen mulighed for skolerne, at ændre på mobilforbruget.

- Det er rigtig godt, at skolen her forholder sig til det, og tør tage et drastisk valg, som det reelt er. Skolerne som undervisningsplatform bliver nødt til at fokusere på emnet, da eleverne nu har mobiler, der nemt tager opmærksomheden og koncentrationen fra dem i timerne, siger han.

Er du mobil afhængig?

Hele januar vil vi på Beep fokusere på mobil-afhængighed. 

David Guldager vil prøve at finde den gyldne mellemvej med mobilbrug. 

Du kan være med fra begyndelsen af og selv komme af med din afhængighed.

Vi vil gerne høre din historie. 

Er du afhængig eller er du kommet ud af det igen på mobilen?

Fortæl os det på mail (dagu@tv2.dk) eller tweet med under #mobildetox