Tech

Livreddende dansk app modtages med åbne arme

Hver dag dør 800 kvinder i Afrika som følge af fødselskomplikationer. Det vil en dansk app nu lave om på.

The Safe Delivery App hedder projektet, der er resultatet af et samarbejde mellem danske Maternity Foundation, Københavns Universitet og Syddansk Universitet. App'en skal vejlede afrikansk sundhedspersonale i at handle korrekt, når der opstår livstruende problemer i forbindelse med en fødsel.

Projektet har indtil videre modtaget over 215.000 kr. i crowdfundede donationer på websiden Indiegogo. Og det vækker begejstring hos Maternity Foundation.

- Vi er en meget lille, men ambitiøs organisation, så vi havde selvfølgelig store forhåbninger. Men hvis vi lige tager et skridt tilbage, så er det virkelig flot gået. Vi er meget stolte og glade over at være nået så langt, siger administrerende direktør for Maternity Foundation, Anna Cecilia Frellsen til tv2.dk.

Omtalen er vigtig

Det danske projekt høster netop nu stor opmærksomhed i udlandet, hvor både kendte mennesker og internationale medier viser interesse for app'en.

Blandt andet Huffington Post og italiensk Vogue har givet The Safe Delivery App spalteplads, og selveste Yoko Ono har sågar udtrykt sin begejstring for projektet i et tweet.

Derudover tæller gruppen af fortalere også den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og den etiopiske udenrigsminister Tedros Adhanom. Den store opbakning er desuden med til at gøre projektet muligt, fortæller Anna Cecilia Frellsen.

- Omtalen er vigtig, fordi den hjælper på to måder. For det første gør det flere folk opmærksomme på vores eksistens, så vi får flere donationer. For det andet bevirker det at vi også bliver nævnt på fagrelevante blogs og i de rigtige kredse, så vi på sigt kan få implementeret app'en i sundhedssystemet, siger hun.

Dødsfald kan forhindres

The Safe Delivery App kan via nogle små animerede film instruere uuddannet sundhedspersonale i at redde livet på både mor og barn i pressede fødselssituationer. En betaversion af app'en er indtil videre blevet testet i både Ghana og Etiopien. Her føder nemlig kun 10% af kvinder med hjælp fra en professionel fødselshjælper.

I øjeblikket indeholder betaversionen blot tre typiske komplikationsscenarier, men resultaterne er lovende. Håbet er derfor at The Safe Delivery App vil være klar til brug i 2015.

- Vi har indgået et samarbejde med Røde Kors og vi er også i dialog med blandt andet Unicef. Men det kræver selvfølgelig at vi får en færdigudviklet applikation parat, siger Anna Cecilia Frellsen.

- Vi ved at 90% af fødselsrelaterede dødsfald kan forebygges, hvis der er adgang til den nødvendige viden, siger hun.

Se mere om projektet i videoen herunder.