iPhone fanger sin første virus: Det betyder det for dig

Så længe din iPhone var låst i Apples eget økosystem og ikke var blevet sluppet fri efter et jailbrake, så var din telefon virus-sikker og –fri. Men den æra og tid ser ud til at være endegyldigt forbi.

Sikkerhedsfirmaet Palo Alto Networks har fundet en malware i iPhone kaldet Wirelurker. Den lurer sig ind på din computer gennem kinesiske og falske apps, der så angriber iOS-enheder, så snart de forbindes via USB-stikket. Så alt i alt er du ikke udsat herhjemme.

Og der har da også været meget få inficerede, og virussen har mest været lavet for blot at vise muligheden. Den har ikke gjort anden skade end blot at downloade en tegneserie-app fra de ramte telefoner. Småting.

Har lukket for virussen

Apple er selv opmærksomme på virussen Wirelurker, og har da også fået lukket den ned.

- Vi er bevidste om det skadelig software, der er tilgængeligt fra en download-side henvendt mod brugere i Kina, og vi har blokeret de identificerede apps for at forhindre dem i at åbne. Som altid anbefaler vi, at brugerne kun downloader og installerer software fra pålidelige kilder, meldte Apple ud.

Det betyder dog desværre ikke, at faren er ovre. For hullet som Wirelurker har udnyttet er ikke sådan at lukke, slår flere sikkerhedseksperter fast.

- Fra et bredt perspektiv er Apples økosystem stadig i temmelig god form, men dette er den første dør, vi har set, som åbner op til iOS verden, siger Ryan Olson, en analysedirektør i sikkerhedsselskabet Palo Alto Networks.

For virussen har udnyttet en certifikeret erhvervs-adgang fra computeren, og som ikke blot kan slukkes med en opdatering fra Apples side. Det skal i stedet besluttes fra Apple, hvordan de vil behandle deres lukrative erhvervs-adgange fremover.

Mere usikker Apple-fremtid

Det er nye fremtidsudsigter næppe for iPhone. For dette kendetegner første gang, at iPhone er blevet ramt af en virus. iPhone-ejere har i årevis brugt det som tungt skyts i fanboy-kampen mod Google og Android, som til modsætning har oplevet en hel del virus.

Og sikkerhedsekspert og chef for DKCERT, Shehzad Ahmad slår da også fast, at det ikke vil være nemmere for både iPhone-ejere og Apple selv i fremtiden.

- Vi vil fremover se langt flere kriminelle prøve at finde nye måder at angribe og omgå Apples omstridte sikkerhedskontroller. Vi vil i fremtiden se langt flere forsøg, og nogle vil muligvis også lykkedes, fortæller han til Beep.

Men helt slemt er det heller ikke. Han slår fast, at Apples iOS stadig er branchens mest sikre platform til smartphones i modsætning til blandt andet Android på baggrund af antallet af registrerede vira derude.

Shehzad Ahmad påpeger dog samtidig, at det altid er en god idé at være opmærksom. Og at det er "dødsens alvor", at holde sine programmer og sine styresystemer opdateret, samt hente programmer til at beskytte sig mod vira.

Kilde: The Verge