Tech

3D-printeren er blevet for alle

Foto: Scanpix

Den gamle papirprinter derhjemme har fået en konkurrent: 3D-printeren.

Teknologien har været kendt længe, dog utilgængelig for menig mand. Men nu kan familien Danmark med et klik på musen printe et iPhone-cover, en skakbrik eller en ny knap til den defekte kaffemølle.

Mellem 15.000 og 20.000 danskere har anskaffet sig en hobby-3D-printer, anslår eksperter over for Politiken fredag.

Og i det offentlige rum vælter det frem med makerspaces, fablabs og biblioteker, som stiller 3D-printere til rådighed, så brugerne kan få opfyldt deres tredimensionelle plasticdrømme.

For eksempel har Det Kongelige Bibliotek i København, KUB Nord, indkøbt tre 3D-printere, som brugere af biblioteket har gratis adgang til. Og der er kø, lyder det fra biblioteket.

- Vi har haft besøg af en dreng, der sammen med sin far 3D-printede figurer til et spil, som er inspireret af 'Games of Thrones'. På den mere faglige side har studerende og ansatte ved Det Farmaceutiske Fakultet printet stempler ud, som de bruger til at lave tabletter med, siger Lene Wendelboe, der er tovholder for digital formidling på Det Kongelige Bibliotek, til Politiken.

Et andet eksempel kommer fra Silkeborg, der i denne uge har indkøbt otte 3D printere, som skal være et centralt omdrejningspunkt i det nyetablerede Fablab i byen.

Projektleder Jette Hundahl Mikkelsen forklarer til avisen, at deen med Fablab er at få 3D-printteknologien ud på de 29 folkeskoler, der er i den østjyske by.

Vi er dog et lille stykke fra det helt store folkelige gennembrud for 3D-print, understreger David Bue Pedersen, der er forsker ved DTU.

- Det er først, når de helt store 2D-printproducenter som Canon, HP og Lexmar beslutter sig for at favne hobbysegmentet og levere billige 3D-printere til masserne, at det vil rykke helt ekstremt, siger han til Politiken og tilføjer.

- Det kan ske hvert eneste øjeblik, for producenterne holder kortene tæt ind til kroppen.