Tech

Politiet: Gør livet surt for tyven på Roskilde

Foto: Polfoto

Lyssky festivaltyper med lange fingre har gunstige arbejdsforhold, når musikken i denne uge brager ud fra Roskilde Festivals scener, og tusindvis af feststemte mennesker står tætpakket uden at skænke deres forladte telte på campingarealerne en tanke.

Ifølge politiet går tyveknægtene især efter dyr elektronik som smartphone. Men der er flere ting, festivaldeltagerne kan gøre for at undgå tyveri - eller hjælpe ordensmagten, hvis uheldet skulle være ude.

Skriv IMEI-nummeret ned

- Man skal først og fremmest huske at skrive sin telefons IMEI-nummer ned, inden man tager på festival, siger Martin Bjerregaard, der er pressemedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi, og uddyber:

- Nummeret svarer til en cykels stelnummer og er helt nødvendigt for os, hvis mobilen bliver stjålet og skal efterlyses hurtigt.

Du finder din telefons 15-cifrede IMEI-nummer ved at taste *#06# eller kigge inde bag batteriet, hvis der er mulighed for det.

På Roskilde Festival overskygger tyveri alle andre typer kriminalitet. Sidste år blev der anmeldt omkring 1.250 tyverier på festivalen mod cirka 1.400 året før, og ud over smartphones er særligt solbriller og mærketøj populært bytte.

Enten går banditterne bogstaveligt talt i folks lommer, mens de står stimlet sammen til koncerter og har fået en tår over tørsten, eller også lusker de rundt mellem telte og barduner, når festivalens hovednavne går på, og campingarealerne ligger øde hen.

Stjålet tøj lader sig selvsagt ikke spore, men mobiltyveri kan i nogle tilfælde afhjælpes med apps som ’Find my iPhone’ til iOS-enheder og ’Find my Phone’ til Android-telefoner.

- Der vil dog være en usikkerhed på telefonens placering på 15-20 meter og måske mere. Så hvis GPS'en viser, at telefonen er på et befærdet sted på campingarealerne, så hjælper applikationerne desværre ikke, siger Martin Bjerregaard.

Han understreger dog, at det "for en sikkerheds skyld" er en god ide at hente en sporings-app ned på mobilen. Samtidig er det vigtigt, at tyveri anmeldes hurtigst muligt, understreger han:

- Hurtige anmeldelser kan give politiet et overblik over, om et bestemt campingområde er særligt udsat, og så kan vi måske få stoppet tyvene.

/ritzau/