Tech

Nye læk: NSA spionerer igennem Angry Birds

Når du spiller mobil-spil, kan du videregive dine personlige oplysninger til efterretningstjenester. Det viser de nyeste læk fra whistlebloweren Edward Snowden, der det sidste halve år har lækket dokumenter om den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Dokumenterne, der er udgivet af aviserne Guardian og New York Times, viser blandt andet, at de amerikanske og britiske efterretningstjenester kan håndplukke information fra populære mobil-apper.

Dokumenterne fra den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, viser blandt andet Angry Birds som et eksempel på hvilke slags informationer, der kan hentes ud af en app. Det handler blandt andet om alder, køn, telefontype, og placering. En anden app i dokumenterne kunne tilsyneladende også sende seksuel præference.

Facebook giver NSA din kontaktbog

Andre værdigfulde apper for de lyssky og overvågende efterretningstjenester er apper som Google Maps eller Facebook. Google Maps kan præcist give NSA en fornemmelse af, hvor du er, og hvor du har været tidligere, og lægger du billeder op igennem apper som Flickr eller Facebook kan du give NSA adgang til dine vennelister, adresselister, telefonlog og geografiske data.

NSA og GCHQ hacker sig ikke ind på de enkelte telefoner, men ’trækker’ dataen ud af de forskellige appers kommunikationsnetværk, og da The Guardian spurgte Rovio, skaberne af Angry Birds, havde de ikke kendskab til, at NSA eller GCHQ har plukket informationsdata fra deres brugere.

Hos NSA og GCHQ mener man ikke, at man gør noget ulovligt, da NSA ikke overvåger normale, amerikanske borgere og samtidig konstant forsøger at sortere ’uskyldige’ udlændinges data fra. GCHQ mener heller ikke, at deres handlinger er imod britisk lovgivning.

I slutningen af sidste uge gennemførte Edward Snowden en livechat, hvor han fortalte, at det var unødvendigt at lave masseovervågning for NSA, når de har evnerne til at spore enkeltpersoner uden problemer. Her refererer Edward Snowden tilbage til, da NSA sporede og aflyttede Angela Merkels telefon.