Tech

TV: Her er internetjunkier på afvænning

Foto: 'Web Junkie'/Dogwoof

I en forstad til den kinesiske storby Beijing ligger et fængselslignende rehabiliteringscenter, som åbnede i 2004.

Her bliver kinesiske teenagere - flest drenge - behandlet for deres overforbrug af internettet og afhængighed af online-livet. Et fænomen, som Kina som et af de første lande i verden har betegnet som en klinisk lidelse og anser som et af de største problemer for landets unge på nuværende tidspunkt.

I den ”tryllebindende" dokumentarfilm ’Web Junkie’, der har verdenspremiere på Sundance Film Festival 2014, som i disse dage finder sted i den amerikanske delstat Utah, får seerne et kig bag murene til centret, der ifølge det amerikanske nyhedssite The Daily Beast er en ”bizar hybrid mellem en militærkaserne og et psykiatrisk hospital”, hvor hvert eneste rum er udstyret med videoovervågning.

De fleste af internetjunkierne på centret bruger stort set al deres tid på nettet. Et af børnene har siddet klinet til skærmen og spillet online-spillet World of Warcraft 10 timer om dagen, mens en anden påstår at have spillet samme spil 300 timer i træk med kun få - korte - pauser. Du kan se sidstnævnte indrømmelse i klippet fra 'Web Junkie' nederst i artiklen.

- Vi har lagt mærke til, at disse børn har udviklet en skævhed mod den virtuelle verden. De mener ikke, at den virkelige verden er nær så god som den virtuelle, siger professor Tao Ran, der er centrets direktør, ifølge The Daily Beast.

Teenagerne skal minimum være på centret i tre måneder, og i løbet af den tid bliver de udsat for en lang række opgaver. Ledninger og knuder bliver sat på deres hoveder for at måle hjerneaktivitet, de bliver dagligt givet medicin, de skal holde deres værelser klinisk rene, deltage i terapi alene og i grupper sammen med deres forældre og lave sprællemandsøvelser og armbøjninger, som var de i træningslejr.

Ofte ved børnene ikke, hvordan de er kommet dertil.

- Nogle børn blev bedøvet, andre blev lokket til at komme her. Som regel er det forældrene, der har gjort det, men nogle gange gør centrets medarbejdere det, siger et af børnene i dokumentaren.

’Web Junkie’ er instrueret af Shosh Shlam og Hilla Medalia og foregår på mandarin.