Tech

CPR-misbrug: Så dårligt er du stillet

Foto: TV 2/Scanpix

Fire millioner oplysninger, som kan indeholde CPR-numre, er blevet stjålet under et hackerangreb i centrale offentlige registre sidste år.

Er dit CPR-nummer havnet i de forkerte hænder, kan det i værste fald misbruges af svindlere. I så fald er du ifølge Forbrugerrådet alt andet end godt stillet, fordi nummeret ikke kan spærres på samme måde, som man kan med et stjålet dankort.

- Der er ingen hjælp at hente nogen steder ved identitetstyveri, sådan som systemet er indrettet i dag. Der er ingen, som tager hånd om ens sag, så man er rigtig dårligt stillet. Vi så gerne, at der var nogle sagsbehandlere, som konkret kunne gå ind i sagerne, så man ikke stod helt alene med det, siger Anette Høyrup, der er seniorjurist med speciale i persondatabeskyttelse i Forbrugerrådet, til tv2.dk.

- Det er meget krænkende at få stjålet sin identitet. De ofre, vi har talt med, synes det er en meget ubehagelig oplevelse, fordi de ikke ved, hvad deres oplysninger bliver brugt til, og hvor længe det står på. Det er psykisk krænkende og enormt bøvlet rent praktisk.

Politianmeldelsen er din dokumentation

Forbrugerrådet har set mange forskellige eksempler på, hvad svindlere bruger CPR-numre til – blandt andet oprettelse af mobilabonnementer og lån, bestilling af medicin på apoteket og køb af varer på nettet.

- Det første man skal gøre, hvis man har mistanke om, at ens identitet er blevet stjålet, er at ringe til politiet og anmelde det. Anmeldelsen er vigtig, for det er dokumentation til eventuelle kreditorer, som sender regninger og opkræver beløb, som du ikke kan genkende. Ellers kan du ikke bevise, at du ikke har noget med de ting at gøre, og du kan ende med fejlagtigt at komme i RKI, forklarer Anette Høyrup.

- Derefter skal du selv kontakte de relevante firmaer - eksempelvis teleselskaberne, hvis der er blevet oprettet abonnementer i dit navn. Her skal du skrive under på en tro- og love-erklæring om, at du ikke selv har lavet oprettelserne. Du skal også tage fat i eventuelle internetbutikker, hvis nogen har bestilt varer i dit navn. I modsætning til, hvis du får misbrugt dit dankort, er besværet og eventuelle tab af penge din egen risiko ved identitetstyveri.

- Der er dog noget positivt: Jeg ved, at nogle få forsikringsselskaber har besluttet, at identitetstyveri skal dækkes af indboforsikringen. Hvis du er heldig at have tegnet en forsikring hos et af de selskaber, ordner de det hele for dig, hvis du er offer for CPR-misbrug, siger Anette Høyrup.