Tech

9 råd: Sådan undgår du falske webshops

Foto: Scanpix

Et nyt fænomen hærger i Danmark. Virksomheder med rod i Kina hacker intetanende danske websider for at udnytte deres placeringer i Google-søgninger, og på den måde snyder de forbrugerne ind på falske webshops.

Som forbruger bør du derfor være ekstra meget på vagt, når du handler på nettet i øjeblikket. Webbureauet Webdanmark.com, der laver webshops for kunder, har samlet ni råd til, hvordan du undgår at blive snydt, når du handler på nettet.

Kasper Ebsen, online marketing-konsulent i Webdanmark.com, forklarer til tv2.dk, at han anbefaler, at forbrugerne finder et andet sted at lægge deres penge, hvis de støder på en butik online, hvor flere af følgende punkter gør sig gældende:

1.Tjek CVR-nummeret

Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

2. Kig efter danske kontaktoplysninger

En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.

3. Hold øje med stavefejl og engelske ord

Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

4. Brug Trustpilot

Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.

5. Undersøg e-mærket

E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.

6. Pas på velkendte logoer

Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

7. Hold øje med domænenavnet

Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis 2013nikefreerun.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Nike Free Run’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.

8. Slå websiden op på Whois

Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en Whois-søgning for på den måde se, hvem der står bag siden. Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller på who.is.

9. Brug din sunde fornuft

Hvis det virker for godt til at være sandt… Det bedste sikkerhedstip er at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.