Tech

Ekspert: Mobilbetaling mere sikkert end dankort

Mandag har en række af de største banker annonceret, at de i fællesskab kommer med en ny mobilløsning, som gør det muligt at overføre mindre beløb blot ved at indtaste modtagerens telefonnummer.

Også de fire mest dominerede teleselskaber i Danmark har tidligere annonceret, at en fælles mobilbetalingsløsning er på vej til danskerne, og selvom der endnu ikke er sluppet mange konkrete informationer ud om de to betalingsløsninger, har de det til fælles, at de er sikre at bruge.

Det vurderer teleanalytiker og direktør i konsulentvirksomheden Netplan, Torben Rune:

- Betaling på mobilen er mere sikkert end betalinger med dankort, som vi bruger i dag. Årsagen er, at vi dobbeltvaliderer vores transaktioner på mobilen. Skal vi eksempelvis bruge den som betaling i en webshop, foregår det både på skærmen og på selve telefonen, hvor der skal indtastes en pinkode. Når man betaler via mobilen skal der således både være sammenhæng mellem telefon, betaler og betalingskort, mens man i princippet sagtens kan kopiere et plastikkort og misbruge det eksempelvis på nettet, siger han til tv2.dk.

- Samtidig er det sådan, at hvis du mister din telefon, og en fremmed person forsøger at betale med den, kan man spore den, hvis den senere hen meldes stjålet. Derfor er det enormt dumt af tyveknægte at bruge en stjålet mobil som betalingsmiddel. Mobilbetaling er dermed en fordel for alle parter – også forbrugerne.

Danmark ligger langt fremme

Ifølge analytikeren er Danmark et af de lande i verden, som er længst fremme, når det gælder mobilbetaling. Det skyldes primært, at udbredelsen af mobiltelefoner er stor, og rigtig mange danskere har efterhånden skiftet til en smartphone.

- Det, vi er vidne til lige nu, er en mangeårig kamp mellem banksektoren og mobilsektoren, hvor sidstnævnte vil have mere aktivitet, især i form af betalinger, mens bankerne gerne vil tilbyde betalingstjenester, fordi de har let ved det. Den af de to, som er først med en løsning, kommer til at dominere markedet, forklarer Torben Rune.

- Hvem der i sidste ende vinder kampen, er et rigtig godt spørgsmål. Det er lidt ligesom med det elektroniske rejsekort – det tager enormt lang tid at etablere og gennemføre en sådan løsning, og tid ændrer altså ting. Det, der synes smart i dag, er måske håbløst gammeldags om to til tre år. Så det er ikke til at spå om vinderen lige nu.

Han understreger, at de nye betalingsmuligheder, som inden for de næste måneder bliver en realitet, er med til at placere Danmark endnu længere fremme i førerfeltet, hvad angår betaling på en mobil enhed.