Tech

Danskere vil hellere undvære vand end apps

En undersøgelse lavet af Apigee, et firma som arbejder med at udvikle app-platforme, viser en stor app-afhængighed i vestlige lande. Hele 82 procent af de adspurgte i undersøgelsen vil ikke kunne klare sig igennem en normal dag uden nogle specifikke, kritiske apps såsom Mail, Facebook og alarmklokken, og det går så vidt, at de adspurgte siger, at 85 procent hellere ville opgive vand end deres apps.

Undersøgelsen fortæller derudover, at 50 procent af de adspurgte amerikanere ikke engang ville kunne klare sig fire timer uden apps, og generelt ville godt 25 procent have svært ved at være føle glæde uden deres apps.

Undersøgelsen er lavet af onlineanalysebureauet uSamp, og består af 760 adspurgte i Frankrig, Tyskland, Spanien, Storbritannien og USA, men selvom undersøgelsen ikke omhandler Danmark, fortæller arbejdspsykolog Ejnar Baldursson fra Stressklinikken på Aalborg universitet, at vi sagtens kan trække paralleller.

- Danmark er meget dygtige til at tage nye teknologier til os, og man kan godt regne med, at Danmark er meget, meget højt på listen over afhængighed, siger Ejnar Baldursson til TV2 Beep.

Danskerne er afhængige

Der er flere grunde til, at man bliver teknologiafhængig, hvor apps også er en stor del. Én grund er shopaholic-effekten, begejstringen i at købe apps. Her køber man apps til sig selv, hvilket giver en følelse af glæde og tilpashed.

- Når du køber en app til dig selv, så stimulerer din hjerne til noget positivt. Det er et gammelt fænomen. Bare spørg din kæreste hvorfor hun har 57 par sko, siger Ejnar Baldursson, og tilføjer, at hvor der i gamle dage lå pladsbegrænsninger i, hvor mange sko der kan være i ens skab, så er der pladsen på smartphones næsten uendelige, og apps er altid tilgængelige, og ikke gemt væk i et skab.

Apps styrer dit liv

Ifølge undersøgelsen fra Apigee, kunne 32 procent ikke stå op om morgenen uden apps af den ene eller anden type, og det er en meget god indikator på, at apps og smartphones styrer vores liv.

- Du er styret af din telefon. I gamle dage havde man en papirkalender, og når året var omme, startede man på en ny. En ny start. Nu fortsætter den i uendeligheder, og det stresser os. Det er højst paradoksalt, at en teknologi som skulle gøre vores dag lettere faktisk stresser os mere, siger Ejnar Baldursson.

Derudover er der et problem i vores håndtering af sociale medier som Facebook. Ejnar Baldursson har igennem interview snakket med folk om deres brug af sociale medier, og resultaterne er ofte overraskende.

- En af de mest overraskende ting er den dårlige samvittighed folk får, når de ikke holder øje med deres venners dagligdag på Facebook. Det kan sammenlignes med, at en alkoholiker får dårlig samvittighed over, at han ikke drikker, og det gør han altså ikke.