Tech

Tips til dine computerproblemer

Se om du kan nikke genkendende til  firmaets top ti over de mest almindelige problemer, og få tips til, hvordan du bedst kan mindske risikoen for, at de opstår.

1. Min computer er langsom

Det mest udbredte problem overhovedet. En langsom computer kan fremkalde mange frustationer, men heldigvis er der noget, du selv kan gøre, inden du skifter den ud. Der kan være flere grunde til en langsom computer, den mest almindelige er dog mangel på vedligeholdelse.

Fragmenterede data, en ødelagt registreringdatabase, spionprogrammer og massevis af unødvendige programmer, der kører på samme tid, æder altsammen hastigheden og ydeevnen på din pc.

Tips:

Hold styr på dine programmer. Fjern dem du aldrig bruger eller luk dem ned, når du har brugt dem.

Rens registreringsdatabasen med et af de mange gratis eller betalte programmer der findes til Windows. Alene disse to tiltag vil nemt kunne gøre din pc op til 30% hurtigere.   

2: Min computer fryser fast

Også et almindeligt problem, som dog er langt mere alvorligt end en langsom pc. I de fleste tilfælde skyldes det virus, især spyware, der er blevet installeret på din computer. Det kan være kommet ind via et klik på et link til en falsk hjemmeside, fra en mail eller lign.

Ofte bliver emailen sendt fra det, der ligner din bank, Paypal, Facebook  eller lign. 

Tips:

Tjek det link, du er ved at klikke på ved at holde cursoren over det, så du kan se linkets fulde tekst. Ser den mistænksom ud?

Oplys aldrig dine passwords eller kreditkortoplysninger til nogen, heller ikke selvom det ser ud som om din bank kræver, at du verificerer din konto. Det er et snedigt phishing trick, som hackerne bruger til at få adgang til dine penge.

Sørg for at dit antivirus og antispywareprogram er opdateret. De fleste antivirus-programmer kan man indstille, så de automatisk tjekker efter nye opdateringer.

Hvis du er sikker på, at din computer er spywarefri, kan problemet skyldes uopdaterede hardware drivere. Computeren kan ikke kommunikere med hardware-komponenterne uden en opdateret driver. Når der ikke findes en driver eller når driveren er forældet, kan hardwaren låse sig fast.

3. Jeg har glemt at lave backup

Desværre er backup stadig en overset sikkerhedsforanstaltning blandt mange private brugere – indtil den dag, det er for sent. Vigtige dokumenter, billeder, musikbiblioteker og emails bliver automatisk gemt på computerens harddisk, som er en mekanisk og elektrisk enhed.

Når den bryder sammen (og det er når, ikke hvis) forsvinder disse data for altid. Selvom du har garanti fra harddiskproducenten, dækker den ikke dine data, den erstatter kun selve harddisken med en ny. Det er der mange, som ikke er klar over.

Tips:

Find en løsning, der laver automatisk backup til en ekstern harddisk, server eller en cloud-tjeneste. Vælger du at backe up til en harddisk, så sørg for at den ikke står samme sted som computeren, for i tilfælde af brand eller lignende vil den også bukke under.

Backup skal helst være en automatiseret proces, som fungerer uafhængigt af, om du husker det eller ej.

Online backup-løsninger har den fordel, at du kan få adgang til dine data overalt i verden. De bliver ikke berørt af naturkatastrofer, og de fleste onlinetjenester garanterer 100% sikkerhed ved at sørge for backup af deres backup.

4. Jeg bombarderes med adware og min startside har ændret sig

Mange lægger ikke mærke til, at de ofte accepterer en ny værktøjslinje, når de downloader gratis programmer som f.eks. Adobe Reader. De gratis værktøjslinjer kan indeholde skadelig kode, som sender besked til din browser om at ændre indstillingerne, så din startside f.eks. ændres til en anden side. Samtidig sender de ofte irriterende pop up-beskeder med reklamer for produkter, du aldrig har bedt om.

Tips:

Læs betingelserne inden du downloader et nyt program og vær opmærksom på, hvad du giver tilladelse til. Hvis skaden er sket, kan det være vanskeligt at fjerne programmet.

Det bedste bud er at følge de vejledninger, der findes, når man søger information om det specifikke problem på Google. Der er sandsynligvis andre, der har haft samme udfordring, og som har beskrevet løsningen på nettet.

Er du ikke så teknisk, kan professionel pc-support måske være løsningen. 

5. Jeg kan ikke komme på nettet

Problemer med internetforbindelsen kan skyldes mange forskellige ting. De mest almindelige er fejl i routeren, IP-adressen, forkert tilslutning af netværkskablerne, firewall-applikationer, der blokerer http-signaler fra din pc eller midlertidige nedbrud hos din internetudbyder.

Tips:

Tjek at wifi er aktiveret på din computer - ved bærebare computere er der ofte en knap et sted på computeren.

Tjek om netværksikonet på computeren er tilsluttet, om der er en gul advarsel eller det er deaktiveret. Hvis det er tilsluttet skal du ringe til netværksudbyderen eller få fat i en med mere forstand på IT. Hvis det er deaktiveret skal du tjekke om kablet er sluttet ordentlig til eller om wifi er slået til på ens computer.

Hvis der er en gul advarsel, skal man genstarte routeren. Hvis dette ikke virker kan du prøve at trykke på Start og skrive "cmd" i søgefeltet og klikke på enter. Så kommer der en sort boks op, hvor du kan skrive "ipconfig /release" og derefter "ipconfig /renew". Hvis internettet ikke virker nu, skal du ringe til din internetudbyder.

Opdateret:

Vi har redigeret en smule i teksten. Der er her tale om en pressetekst, der dog stadig er så tilpas upartisk at vi har valgt at viderebringe den, så I kan få nogle tips til de gængse computerproblemer.