Tech

Tip: Indstil aldersbegrænsning i app-butikkerne

Børn kan bruge mange timer på at spille på smartphones, men hvordan kontrollerer du som forælder, hvilke applikationer der bliver hentet ned? Foto: Colourbox

Hvis du har givet ungerne en smartphone, eller bare lånt dem din, har du sikkert også opdaget, at det kan være lidt af et mareridt at styre, præcist hvilke apps der bliver hentet.

Men der findes faktisk en løsning på det problem, for på både på iOS, Android og Windows Phone er det muligt at indstille en aldersgrænse for downloads i henholdsvis App Store, Google Play og Windows Marketplace, så du kan være helt sikker på, at dit barn ikke kommer til at hente et voldeligt spil eller andet mindre børnevenligt indhold ved en fejl.

Sådan gør du

iOS

Åbn ’Indstillinger’ fra hovedskærmen og klik på ’Generelt’ > ’Begrænsninger’. Under punktet ’Tilladt indhold’ vælger du ’Programmer’, hvor du kan markere den ønskede aldersgruppe. Du kan vælge mellem aldersgrupperne 4+, 9+, 12+ og 17+.

Android

Åbn Google Play-app’en og tryk på ’Menu’ > ’Indstillinger’. Scrol lidt ned og find ’Indholdsfiltrering’ under overskriften ’Brugerstyring’. På skærmen har du nu en boks, hvor du har mulighed for at vælge forskellige niveauer af begrænsninger – enten ’Alle’, ’Modenhed: Lavere’, ’Modehed: Medium’, ’Modenhed: Højere’ eller ’Vis alle programmer’. Tryk på ’OK’ for at gemme de ændringer, du har lavet.

Windows Phone

På Windows Phone er det en smule mere besværligt at indstille aldersbegrænsning på køb i Marketplace. Men det kan lade sig gøre. Både du og dit barn skal have en Windows Live ID-konto. Hvis I ikke allerede har det, kan du oprette dem her.

Næste skridt er, at du finder Zune.net i din webbrowser og klikker på ’Log på’. Her skal du oprette en børnekonto ved at indtaste dit barns Windows Live ID. Du bliver blandt andet bedt om at indtaste navn, e-mailadresse samt fødselsdag. Sidstnævnte bruges til at kontrollere, om kontoen er til et barn (under 13 år), en teenager (13 til 17 år) eller en voksen.

Log på din konto og angiv 'Forældregodkendelse'. Du skal bruge gyldige kreditkortoplysninger til at bekræfte, at du er voksen, hvis dit barn er 12 år eller yngre.

Nu er børnekontoen på Zune oprettet, og du kan logge på. I øverste højre hjørne finder du 'Min konto’ > ’Oversigt’ og klikker på ’Børnesikring’. Her kan du vælge at blokere eller tillade køb af apps, musik og videoer. Hvis du vælger ’Bloker’, kan dit barn ikke købe apps, der koster noget, men kan stadig downloade gratis apps.

Blokeringen gælder også musik og spil med anstødeligt indhold, der er vurderet til at være uegnet for børn. Med den indstilling forhindrer du således, at dit barn downloader eller streamer indhold, der er vurdereret til ’Mature’ eller højere. Vær dog opmærksom på, at det ikke forhindrer dit barn i at downloade apps og spil, der ikke har fået en ’ESRB Rating’.

Undgå køb inde i en app

Har du selv stået for at downloade børnenes yndlingsapps, går din bekymring måske mere på, om de nu kommer til at tilkøbe en masse ekstra indhold inden i selve app’en. Det kaldes ’In-App Purchases’ og kan faktisk slås helt fra, så du ikke skal bekymre dig om, der blive trukket penge fra dit dankort, som ikke var meningen. Det gør du sådan her:

iOS

Gå i 'Indstillinger' > 'Generelt' > 'Begrænsninger'.  Tryk på ’Slå begrænsninger til’ og indtast PIN-kode to gange. Under punktet ’Tilladt indhold’ vælger du nu at slå ’Indkøb i programmer’ fra.

Android

Åbn Google Play-app’en, tryk på ‘Menu’ > ‘Indstillinger’. Nu vælger du ’Angiv eller skift pinkode’. Skriv en PIN kode (to gange) og tryk ’OK’. Herefter skal du markere boksen ’Brug en pinkode til køb’.

Windows Phone

På Windows Phone kan dit barn brænde alle de Microsoft Points, som du har fyldt på din Windows Live-konto, af. Men der kan ikke købes flere point uden dit brugernavn og kodeord samt din sikkerhedskode på dankortet.

Har du andre smartphone-tips til forældre? Del gerne i kommentarfeltet herunder.