Tech

Sikkerhedsekspert: Mac er åbent land for hackere

Forbedret sikkerhed. Det har været et af nøglepunkterne i Apples nye version af OS X-styresystemet, Mountain Lion, til de omkring 100 millioner solgte Macs verden over. Især set i lyset af det store virusangreb i april, hvor over 600.000 Macs blev inficeret.

Ifølge sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra antivirusfirmaet MySecurityCenter.com  er der da også forbedringer at spore i den nye software fra Apple, som tilsyneladende forsøger at tage sikkerhedstruslerne lidt mere alvorligt end hidtil. Men han slår samtidig fast, at der stadig er mange uløste problemer:

- Apple påstår for eksempel, at alle dokumenter på en Mac vil være helt sikre med kryteringsprogrammet FileVault 2 Encryption, der er indbygget i det nye OS X. Men det er falsk garanti: Hvis Apple kan dekryptere filerne, så kan en hacker også, siger Janus Rægaard Nielsen.

Apple er 10 år bagud

Han glæder sig over, at Apple nu langt om længe har indset, at heller ikke de er immune over for ’malware’, men mener, at en del af problemerne skyldes, at Apple i årevis har afvist behovet for øget sikkerhed og beskyttelse. Han er således enig med den russiske antivirusekspert Eugene Kaspersky i, at Apple er mindst 10 år bagud på sikkerhed i forhold til Microsoft:

- Apple har i mange år forsøgt at skabe en falsk illusion om, at Mac er mere sikkert end Windows. Det er fremragende markedsføring, men det passer ikke. I hvert fald ikke i dag, hvor Windows er blevet langt sikrere, end det var for bare fem år siden. Apple har i dag et system, som det kommer til at tage mange år at lappe, siger Janus Rægaard Nielsen.

'Tvinges’ til at højne sikkerheden

Ifølge ham er den eneste grund til, at der er færre angreb på computere fra Apple, at der bliver solgt 10 gange flere Windows-pc’er, som derfor har været et mere attraktivt mål for hackere. Men det ændrer sig efterhånden som Apples markedsandele vokser.

- Vi vil også se en stigning i hackerangreb på Mac, siger sikkerhedseksperten og vurderer, at Apple i fremtiden bliver tvunget til at sætte større ind over for den stigende kriminalitet på nettet.

- I mange år har Mac-computere været et sjældent syn på arbejdspladser på grund af det høje prisniveau, men i takt med, at flere virksomheder tillader ’Bring Your Own Device’ – altså at medarbejderne medbringer private bærbare computere på arbedet – øges presset på Apple for at højne sikkerhedsniveauet yderligere, forklarer Janus Rægaard Nielsen og tilføjer:

- Ellers er det kun et spørgsmål om tid, før virus, ’malware’ og identitetstyveri på Mac går hen og bliver et ligeså stort problem, som det har været for Microsoft.

Her kan du se en oversigt over, hvilke vira og angreb der har været på Mac gennem de seneste 25 år.

Er du enig i den danske sikkerhedseksperts betragtninger? Del gerne i kommentarfeltet herunder.