Tech

5 måder dankortet bliver erstattet på

Her til morgen var det umuligt at bruge dankortet som betalingsmiddel i hele landet, fordi systemet var nede. Men den slags behøver vi slet ikke bekymre os om i fremtiden. Ifølge fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning bliver mobiltelefonen det allervigtigste betalingsmiddel fremover.

- Betalingskortet, som vi kender det i dag, forsvinder helt inden for få år. I stedet er det mobiltelefonen, vi skal bruge, når vi køber ting i butikkerne eller skal overføre og modtage penge. Bankerne har høje gebyrer og en tung administration, og de bliver derfor i øjeblikket hårdt udfordret af nye betalingssystemer, siger fremtidsforskeren og giver her et bud på, hvilke nye systemer, han tror på som fremtidens betalingsmidler:

Square

Med tilbehøret Square til din iPhone kan du lave din egen dankortterminal. Med den kan du betale og modtage penge uden månedlige gebyrer. Square koster omkring 50 kroner, men til gengæld får du kredit på samme beløb, når du aktiverer din konto. Square tager 2,75 procent af alle salg via enheden. Square findes dog indtil videre kun i USA.

iZettle

iZettle består af en app og et stykke tilbehør til din iPhone (eller iPad), som giver dig mulighed for at forvandle din mobiltelefon eller tablet til en bærbar kreditkortlæser, der i funktionalitet minder meget om Square.

Dermed er betaling med plastikkort ikke kun forbeholdt butikkerne, nu kan alle og enhver gøre det. Med iZettle slipper du et månedligt gebyr, men til gengæld skal du betale 2,75 procent i transaktionsgebyr på samtlige betalinger.

Dwolla

Dwolla (web + dollar) er et amerikansk alternativ til dankortet – her kan man overføre og betale penge via sms fra en enhed til en anden. Beløb under ti dollars er endda gebyrfrie. Det betyder, at man uden omkostninger via sin mobil eksempelvis kan låne en ven penge til at købe en øl på en cafe. Dwolla findes dog kun i USA.

Google Wallet

Googles version af en virtuel pung hedder Google Wallet. Det er et mobilt betalingssystem, der giver brugeren mulighed for at opbevare blandt andet kreditkort på mobilen. Google Wallet er baseret på netværksteknologien NFC (Near Field Communications), der skaber trådløs forbindelse mellem to enheder, der befinder sig i nærheden af hinanden.

Indtil videre findes Google Wallet dog kun på markedet i USA. Når det amerikanske marked er mættet, kommer vi formentlig også til at se Google Wallet i Danmark.

PayPal inStore-app

PayPal har udviklet en app, der rykker tjenesten ind i de fysiske butikker i Storbritannien. Det giver briterne mulighed for at betale med mobilen i 230 butikker. Metoden fungerer, selvom man ikke ejer en mobil med NFC, fordi butikken bruger kasseapparatets scanner.

Det forgår sådan, at app’en viser en unik stregkode, som ekspedienten kan scanne for at trække penge fra kundens PayPal-konto. App’en findes både til iPhone og Android – men altså foreløbigt kun i Storbritannien.

Ifølge fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen er stabiliteten ved de nye systemer den samme som ved dankortsystemet.

- De kan også gå ned og på anden vis drille brugerne. Men den største faldgrube er altså, at mobiltelefonen kan løbe tør for strøm, og så mister man jo muligheden for at kunne betale indtil den er opladt igen, siger han.

Indtil de nye betalingsmidler skubber plastikkortet helt ud i kulden, kan vi glæde os over, at dankortsystemet igen er helt oppe at køre. 

Hvilket betalingsmiddel, synes du, er mest interessant?