Tech

Spar penge på din mobil

Populære mobiltelefoner til én krone kan være tillokkende - men pas på - telefonen kan nemlig ende med at koste dig en bondegård. Mobilselskabernes kamp om mobilkunderne er intens og mobiltelefonerne er effektive våben i en tilsyneladende forlokkende, men fuldstændig uoverskuelig priskrig.

Beep giver dig klarhed i priskrigens omkostninger. Få nyttige tips til hvordan du kan spare penge på mobiltelefoner. Og lad det være sagt. Den bevidste mobilkunde kan spare flere tusinde kroner.

Mobiltelefoner og bindingstider

Mobiltelefoner kan købes Med eller Uden bindingstid. Telefoner uden bindingstid tilbydes typisk på nettet og udenom teleselskaberne, mens mobiltelefoner med bindingstid tilbydes af teleselskaberne, som sælger dem i egne butikker eller på nettet med et tilhørende mobilabonnement.

Mobiltelefoner med bindingstid sælges ofte meget billigere end telefoner uden bindingstid. Mobiltelefoner med bindingstid er markant billigere fordi teleselskaberne kan binde mobilkunderne til et mobilabonnement med et tilhørende minimumsforbrug og høje forbrugstakster.

Bindingsperioden sikrer med andre ord, at teleselskaberne, i en eller anden udstrækning, kan tjene penge på mobilabonnementet og mobiltelefonens brug. De danske myndigheder har imidlertid fastsat den maksimale bindingsperiode til seks måneder og ved køb af mobil med bindingstid er teleselskaberne forpligtet til, at oplyse kunderne om mobilens mindstepris over bindingsperioden.

Mobiltelefonens mindstepris

Mobiltelefonernes mindstepriser er imidlertid misvisende og giver ikke et retvisende beslutningsgrundlag når du skal finde frem til det bedste tilbud. Mindsteprisen viser nemlig kun hvad mobilen vil koste hvis dit mobilforbrug ikke overskrider minimumsforbruget.

Mindsteprisen indikerer altså på ingen måde hvad mobilen samlet set kan koste dig over de bundne seks måneder. Mobiltelefonens samlede pris er, prisen du betaler for selve telefonen plus prisen du betaler for mobilforbruget over bindingsperioden. Mobiltelefonens samlede pris kan opstilles på denne måde

a) Købspris

b) Oprettelse

c) Evt. fragt & porto

d) Mobilforbrug inkl. abonnement og minimumsforbrug over seks måneder = Mobiltelefonens samlede pris

a. Købsprisen er den pris du betaler her og nu f.eks én krone.

b. Oprettelse er den pris du betaler for at oprette mobilabonnementet der følger med mobilen.

c. Fragt og porto tilskrives ofte ved køb på nettet.

d. Mobilforbrug inkl. abonnement og minimumsforbrug er de pris-forhold du er bundet til over bindingsperioden.

Mobilforbruget afgør telefonens pris

Det er dit mobilforbrug og priserne knyttet til mobilabonnementet, der afgør hvad du ender med at betale for telefonen.

Statistiske undersøgelser som TelePrisTjek.dk har foretaget viser, at teleselskabernes oplyste mindstepriser, ved 30 udvalgte mobiltelefoner og med et landsgennemsnitligt mobilforbrug, hurtigt overskrides og det helt op til 200%. Undersøgelsen viser således, at det er mobilkundens mobilforbrug, der er det vigtigste pris-parameter når man skal købe ny mobil hos teleselskaberne.

Få en populær mobiltelefon for én krone og betal en bondegård, eller betal 399 kroner og spar 3.000 kroner! Valgmuligheden lyder som det rene volapyk, men sætningen tegner et reelt billede af dagens markedsdynamik.

TelePrisTjek.dk gennemførte sidste år en undersøgelse af teleselskabernes priser og salgsvilkår for Sony Ericsson W595 og fandt her, at den billigste købspris også bandt kunderne op på markedets dyreste mobilabonnement, mens den dyreste købspris gav kunderne det billigste mobilforbrug - Mobilkundernes samlede besparelse, over bindingsperioden, ved at vælge tilbuddet med det billigste mobilforbrug var hele 3.000 kroner.

Hvad koster mobilforbruget

Om du bør købe mobilen i det ene eller det andet mobilselskab afhænger altså af dit mobilforbrug. Spørgsmålet om hvilket mobilabonnement, der er billigst i forhold til dit mobilforbrug er altafgørende for mobiltelefonens samlede pris. Med det rigtige mobilabonnement kan du spare flere tusinde kroner på din mobiltelefoni.

Få de bedste priser på mobiltelefoner

Det kan sjældent betale sig at købe mobiltelefoner uden bindingstid/mobilabonnement. De gode priser og tilbud på mobiltelefoner får du hos mobilselskaberne, men du bør være på vagt for her er der store forskelle på den samlede pris. Lad dig ikke lokke af lave købs- og mindstepriser. Det er først og fremmest dit mobilforbrug, der afgør prisen du betaler for mobiltelefonen.

Beep har i samarbejde med TelePrisTjek.dk lanceret en prisberegner hvor du kan indtaste dit mobilforbrug og beregne hvilket mobilabonnement, der er billigst for dig. Prisberegneren kan du benytte som rettesnor i din søgen efter besparelser på mobiltelefoner.

Sådan gør du

a) Indtast dit mobilforbrug og beregn hvilket mobilabonnement, der er billigst for dig

b) Se rangering af mobilabonnement Med tilskud til mobiltelefoner.

c) Undersøg om mobilselskaberne med de billigste mobilabonnement har den mobil du ønsker dig.

Bemærk: Når du foretager en beregning af dit mobilforbrug, så tager TelePrisTjek automatisk højde for mobilabonnementernes tariffer, månedsafgifter og minimumsforbrug.

Der tages imidlertid ikke højde for evt. fragt og porto. Sammenlign evt. selv telefonernes købspriser ved de billigste mobilabonnement. Hvis prisforskellen på mobilforbruget ved dine billigste alternativer ikke er særlig stor, kan købsprisen få betydning.

Skrevet af Nicolas Fredriksen fra Telepristjek.dk.