Sundhed

Hård kritik fra professor: Medicinalindustrien er korrupt

Medicinalindustriens forretningsmodel opfylder kriterierne for organiseret kriminalitet.

Det mener professor og overlæge, dr. med. Peter Gøtzsche, der netop har færdiggjort bogen "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet", der ifølge forfatteren selv, dokumenterer medicinalfirmaernes beskidte metoder.

Peter C. Gøtzsche:

Er professor og overlæge, dr. med. og leder af det internationale uafhængige forskningscenter "The Nordic Cochrane Centre", som ligger på Rigshospitalet.

- Pfizer som er verdens største medicinalvirksomhed, er tidligere blevet dømt af et nævningeting i USA for organiseret kriminalitet.

- Min undersøgelse viser, at de ti største virksomheder gør nøjagtig det samme, som Pfizer har gjort. De benytter sig af metoder som bedrageri, bestikkelse og andre former for korruption, siger Peter Gøtzsche til tv2.dk

Forbrydelse betaler sig

Selvom at Pfizer efterfølgende indgik en aftale med det amerikanske justitsministerium om aldrig at gøre det igen, så gjorde de det ifølge Gøtzsche allerede igen samtidig med, at aftalen blev indgået.

- Forbrydelse betaler sig, så derfor ser vi efterhånden mange flere eksempler på det her. Når virksomhederne bliver anklaget, så indgår de bare et forlig, og derfor bliver de aldrig dømt.

I bogen kommer Peter Gøtzsche med adskillige eksempler på, hvordan at medicinalvirksomhederne på alle mulige måder snyder og bedrager for at få solgt deres produkter.

Forskningen er fikset

I de senere år er det blandt andet kommet frem, hvordan at læger bestikkes til at vælge visse lægemidler frem for andre i behandlingen af deres patienter.

Men ifølge Gøtzsche så er en del af den ulovlige markedsføring også, at produkterne lover noget som de ikke kan holde, da også forskningsresultaterne er blevet fikset.

- Lægerne tror, at ét lægemiddel er mere sikkert end et andet. Men i stedet kommer de til at skade patienterne, selvom at de handler i god tro.

- Virksomhederne lyver meget groft om deres lægemidler, de kan sige, at noget forebygger dødsfald, når det i virkeligheden forårsager dødsfald, værre kan det ikke blive.

Et absurd system

Peter Gøtzsche forklarer, at virksomhederne selv står for at teste produkterne på patienterne, og det er en alvorlig fejl, der bør laves om.

- Det er absurd, at man har sådan et system. Jeg kan jo heller ikke køre min gamle bil til syn og sige, at jeg selv har tjekket den, og at alt er i orden, så vil de jo grine af mig.

Råb politikkerne op

Derfor håber professoren på, at bogen vil være med til at ændre på den måde, som tingene er på lige nu.

- Det påvirker os alle sammen, fordi det er umuligt at vælge den bedste behandling, da den information der står til rådighed er upålidelig.

- Jeg vil have folk til at indse, at det er meget alvorligt det der foregår, og at vi skal have politikkerne til at gøre noget ved problemerne

Peter Gøtzsche ser derfor meget gerne, at man som noget af det første forbyder industrien, selv at lave forsøg med patienterne.

- Det skal være uafhængigt af virksomhederne, det kan eksempelvis være lægerne der tester produkterne, da de sidder med patienterne. Det skal selvfølgelig ikke være firmaerne selv der tester.

Har du kendskab til, at medicinalvirksomhederne bruger ulovlige metoder i Danmark? Så tip os på 1234