Sundhed

Sådan undgår du at blive syg af campylobakter

Mens det er lykkedes at fjerne salmonella fra de danske kyllinger, så stortrives en anden bakterie - campylobakter - på landets kyllingefarme.

Undersøgelser viser, at hver femte danske kylling i kølediskene er fyldt med campylbacter, og at det er den fødevare, der gør danskerne mest syge. Statens Serum Institut vurderer, at op mod 24.000 personer blev syge af at have spist dansk kylling sidste år.

Men med enkelte råd kan du undgå, at blive syg af campylobakter:

Hvis man bliver syg af campylobakter, skyldes det ofte, at der er spredt bakterier fra råt kød over til for eksempel salat og brød. Derfor:

- Hvis du griller, så brug to fade og to tænger. Et sæt til råt kød og et sæt til stegt kød.

- Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.

- Gennemsteg fjerkræ, hakket kød, kød i tern og strimler samt retter med æg. Høj varme dræber campylobakter.

- Hold råt kød adskilt fra den færdige mad.

- Skift eller vask kniv og skærebræt straks efter, det har været brugt til råt kød.

- Smid den brugte emballage med kødsaft direkte i skraldespanden.

Kilde: Fødevarestyrelsen