Sundhed

- Vi redder ikke hele verden - men nogen

Det skal ikke længere være muligt at købe smertestillende medicin i store forpakninger i håndkøb. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil sætte en grænse for, hvor mange pakker piller, man som forbruger kan købe uden recept.

Det sker fordi en engelsk undersøgelse viser, at antallet af forgiftninger og selvmord er halveret efter man har indført lignende begrænsniger i Storbritannien.

Ideen med at begrænse salget af smertestillende piller i håndkøb bakkes op af 28-årige Freja fra København. For fem år siden, så hendes liv sort ud.

- Jeg var helt langt nede. Dybt deprimeret og virkelig ulykkelig.

For at komme de mange psykiske smerter til livs valgte Freja at spise 100 smertestillende piller, som hun havde stående i skabet.

- Det krævede jo egentlig bare, at jeg kunne rejse mig op fra min sofa og trisse ud i mit køkken og åbne et skab, siger hun til TV 2 Nyhederne.

Halvering af selvmord i Storbritannien

Og netop det, at vi i Danmark kan købe store mængder smertestillende piller, ser ud til at have en indvirkning på antallet af forgiftninger. En ny britisk undersøgelse viser, at 11 år efter man indførte en pakningsbegrænsning på 32 styk på smertestillende piller er antallet af selvmord halveret.

Hvert år indlægges 3800 danskere med forgiftninger efter en overdosis smertestillende piller. De 2800 er kvinder - primært unge kvinder.

Og forbrugerne vil nu komme til at mærke, at pillesalget i håndkøb skæres ned.

- Folk vil komme til at mærke, at de store pakker med smertestillende håndkøbsmedicin ikke vil være så let tilgængelige. Når vi nu kan se, at det har en effekt på selvmordsforsøg, så mener jeg også, at vi bør handle på det, siger Astrid Krag.

28-årige Freja mener, at færre piller i håndkøb, er en god idé.

- Jeg siger ikke, at vi redder hele verden, men jeg er helt sikker på, at vi redder nogen.

Folk med kroniske smerter vil stadig kunne få større mængder smertestillende piller på recept.