Sundhed

Meditation hjælper kræftpatienter

En stor dansk analyse dokumenterer nu, at systematisk træning i mindfulness, som er en særlig måde at træne nærvær på, kan hjælpe kræftpatienter med at håndtere angst og depression. Omkring 35-40 procent af alle kræftramte patienter lider af alvorlige symptomer på stress, angst og depression, hvilket er en langt større andel end resten af befolkningen. Det skriver Politiken lørdag.

"Der er tale om en signifikant forbedring. Blandt dem, der har været på kursus i mindfulnessbaseret terapi og lært bl.a. meditation og simple yogaøvelser, får næsten dobbelt så mange det bedre end i kontrolgrupper med patienter, der ikke træner"," siger psykolog og ph.d.-studerende Jacob Piet, Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, til Politiken

Det er en såkaldt metaanalyse baseret på 22 uafhængige internationale undersøgelser af terapiformens effekt på kræftpatienter, som gør forskerteamet fra Aarhus Universitet, Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitetshospital i stand til at beskrive virkningen af behandlingen.

"Metoden virker og er et relevant tilbud, i særdeleshed for kræftpatienter der tumler med psykiske vanskeligheder," siger professor, dr.med. Bobby Zachariae fra Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi ved Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut til Politiken.

Hver anden kræftpatient viser inden for det første år efter diagnosen tegn på svær depression.