Jordemødre: Gravide bør - stadig - ikke drikke
Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at gravide ikke behøver at frygte, at små mængder alkohol skader deres ufødte barn.
Forskerne har undersøgt godt 1600 femårige børn født af mødre med et alkoholforbrug på en til seks genstande om ugen, og undersøgelsen viser, at børnene er nøjagtig lige så sunde som dem, hvis mødre ikke har rørt alkohol.
Hos Jordemoderforeningen anerkender man undersøgelsens resultat, men man frygter, at gravide tager den alt for bogstaveligt.
"Ligesom de praktiserende læger siger vi jordemødre også, at vi må give den vejledning, vi plejer at give de gravide: Lad være med at drikke, men lad også være med at gå i spåner, hvis du har taget et enkelt glas," siger formand Lillan Bondo til TV 2 NEWS.
Sundhedsstyrelsen vil ikke ændre sine anbefalinger til gravide på baggrund af den nye undersøgelse. Udgangspunktet er stadig, at alkohol er gift for fosteret.
Samme holdning har jordemødrene.
"Giftvirkningen er umiskendelig. Det kender vi alle sammen dagen efter. Det er ikke nødvendigt for en god graviditet at tage et glas. Det kan være nødvendigt for et godt socialt liv at tage et glas engang i mellem," siger Lillan Bondo.
Hun siger, at undersøgelsen først og fremmest kan bruges til at berolige kvinder.
"Der er glædelig besked til dem, der har haft et lille eller meget moderat indtag af alkohol tidligt i graviditeten, fx inden de vidste, at de var gravide. Vi kan støtte dem i, at det er der ingen grund til at være ængstelige over," siger hun.
I januar viste en anden stor undersøgelse, at der er en øget risiko for tidlig fosterdød ved at indtage alkohol under graviditeten.