Antallet af tykke personer vokser

Fedmeepidemien fortsætter i den rigeste del af verden. Flere mennesker i i-landene end nogensinde før døjer med overvægt eller decideret fedme.

Sådan lyder en af konklusionerne på en ny OECD-rapport, hvor man har lagt til, trukket fra og sammenlignet fedmetallene fra sine 34 medlemslande.

I mere end halvdelen af landene vejer mere end halvdelen af befolkningen nu for meget, og i visse medlemslande vil to ud af tre mennesker være overvægtige om ti år, lyder det.

Giver et problem i pengekasserne

Overvægten går ikke blot ud over den enkelte person, som har for mange kilo på sidebenene og risikerer et skrantende helbred.

Det giver også statskasserne pengeproblemer, skriver OECD.

"Disse mennesker vil dø tidligere og sende sundhedsudgifterne i vejret," lyder det i rapporten.

Vægten varierer kraftigt fra land til land

Her fastslås det også, at antallet af tykke personer varierer kraftigt mellem de forskellige lande i undersøgelsen:

De slanke japanere ligger i bund på fedmeindekset: Solens Rige huser kun fire procent overvægtige, mens det samme tal for USA og nabolandet Mexico når op på 30 procent.

Det ser også værre ud for franskmændene og spanierne, hvor fedmeraterne det seneste årti er steget med to til tre procent. Udviklingen er dog endnu mere markant i Canada, Irland og USA, hvor antallet af fede er vokset med fire til fem procent.

Dør otte til 10 år før normalvægtige

Eksperter siger, at svært overvægtige mennesker i gennemsnit dør otte til ti år før normalvægtige.

Blandt andet derfor har en stribe regeringer, herunder den herhjemme samt i Finland, Frankrig og Ungarn, indført højere skatter på fedtrige og sukkerrige madvarer.

En globalt studie fra sidste år konstaterede, at mere end en halv milliard mennesker var overvægtige, og at fedmeepidemien var i færd med at brede sig fra rige til fattigere lande.