Kendte ikke til p-pille risiko

5-6 danske kvinder under 50 år dør hvert år som følge af blodpropper i lungerne - flertallet af dem har taget p-piller. Risikoen for at få en blodprop er dobbelt så stor, hvis kvinden tager 3. eller 4. generations p-piller sammenlignet med dem, der bruger piller fra 2. generation. Myndighederne kendte ikke til den forhøjede risiko, da de nye p-piller blev godkendt.

"De er godkendt på et tidspunkt, hvor vi ikke havde den viden om blodpropsrisikoen, som vi har i dag. De tal vi har, er først kommet frem sidste år efter, at man har kunnet undersøge risikoen på rigtig mange kvinder. På godkendelsestidspunktet havde man tværtimod en forventning om, at risikoen ville være lavere," fortæller Steffen Thirstrup, overlæge og kontorchef for lægemiddelgodkendelse i Lægemiddelstyrelsen, til tv2.dk

Kontorchefen mener dog ikke, at godkendelserne skal trækkes tilbage - nogle kvinder har gavn af de nye p-piller, forklarer han.

"Der er et acceptabelt forhold mellem fordele og ulemper. De giver en større risiko for blodpropper end de ældre præparater, men risikoen er stadig meget lille for den enkelte kvinde. For nogle kvinder er 3. og 4. generation det bedste valg, men 2. generationspillerne skal være førstevalg," siger Thirstrup.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at alle kvinder på p-piller starter med 2. generation. Kvinder, der har taget de nye p-piller gennem noget tid, skal tage en snak med deres læge, lyder opfordringen.

Du kan se en oversigt over alle p-piller og hvilken generation de tilhører via linket i boksen til højre.