Sundhed

Sund mad bliver billigere i 2012

Slik, pizza og andre usunde sager har aldrig været fundamentet i den anbefalede kostpyramide. Og i år får danskerne også et økonomisk incitament til at kontrollere den søde tand og fastfood-lysten. Det spår Henning Otte Hansen, der forsker i fødevareøkonomi på Københavns Universitet.

Mens den nye fedtafgift og regeringens bebudede sukkerafgift fra 2013 giver usund mad en seriøs prisstigning, falder prisen på råvarer som korn. Og det vil betyde, at sunde fødevarer står over for et reelt prisfald, skriver 24timer.

"Korn er et vigtigt element i alle fødevarer. For eksempel får svin jo også korn at spise, så prisen på korn har en effekt på mange andre fødevarer," siger Henning Otte Hansen til 24timer som eksempel på, hvordan prisen på en råvare kan påvirke andre fødevarers priser.

En langsommelig proces

Den afsmittende effekt af råvarepriser på andre fødevarer er en noget langsommelig proces, da prisfaldet skal gå gennem flere led, fortæller Henning Otte Hansen.

Fødevareforskeren vurderer dog, at den almindelige dansker vil kunne mærke det reelle prisfald i sund mad i løbet af i år.

Men man skal nyde det, mens det står på," siger Henning Otte Hansen. De økonomiske fordele ved at købe sund mad kommer nemlig ikke til at vare evigt.

"Jeg tror, at prisfaldet på korn er et engangsfænomen. Det er formentlig noget, vi kun kan nyde i 2012 og begyndelsen af 2013," siger Henning Otte Hansen.

Har ikke nødvendigvis indvirkning på madvaner

Selv om der vil være økonomisk incitament til at vælge en grøn salat frem for en fedtet burger, kommer det ikke nødvendigvis til at betyde, at danskerne køber anderledes ind. Det siger ekstern lektor på Copenhagen Business School, Heidi Boye, der har forsket i sunde madvaner og forbrugeradfærd.

"Det er jo ikke sådan, at forbrugerne står nede i supermarkedet og siger: Skal jeg købe chokolade i dag? Nej, jeg køber bananer, for chokoladen er blevet en krone dyrere," siger hun til 24timer.

Prisændringer skal derfor suppleres med undervisning i sund livsstil, hvis danskernes vaner for alvor skal ændres," siger Heidi Boye.

"Dem, der lever sundt, er også dem, der er engageret i deres kost. Det kræver, at man uddanner folk til at leve sundt, så de ved, hvordan man laver sund mad. Det gør man for eksempel gennem undervisning i madlavning i folkeskolen. Vi kan se, at det primært er uddannelse, der skal til, hvis folk skal ændre deres vaner," siger hun til 24timer.