Sundhed

Gentest - En god eller dårlig ide?

Efter en 23-årig håndboldspiller pludselig faldt om og døde på banen for to måneder siden har alle spillerne på håndboldholdet TM Tønder fået tilbudt en gentest, for at se, om de bærer rundt på skjulte sygdomme.

To af dem, der har sagt ja til testen er Lars Hemmsen og Ras Bloch. Og begges tests har været overvejende positive.

"For eksempel fortæller testen mig, at jeg ikke har forhøjet risiko for blodpropper eller kræft," siger Lars Hemmsen til TV 2 Nyhederne.

Resultater kan være svære at tolke

Og det er jo gode nyheder for Lars Hemmsen. Men ifølge eksperter skal man passe på med den slags tests - resultaterne kan nemlig være svære at tolke.

"Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad konsekvensen kan være, hvis man får foretaget sådan en gentest. Det kan være, at man bliver sygeliggjort og får en forringet livskvalitet efter sådan en test," siger Thomas G. Jensen, som er professor i human genetik.

Nedslående nyheder i tests

Og både Ras Bloch og Lars Hemmsen har da også fået nedslående nyheder i deres test. Ifølge testen har Lars Bloch forhøjet risiko for en bestemt type tarmkræft, mens Lars Hemmsen har forhøjet risiko for grå stær.

"Det er da noget jeg vil være opmærksom på fremover," siger Ras Bloch, som dog er fortrøstningsfuld.

"Det er en kræfttype, som hænger meget sammen med livsstil. Og jeg lever jo sundt," siger han.

Og Thomas G. Jensen understreger da også, at det langt fra er sikkert, at man kommer til at udvikle de sygdomme, som testen vil vise, at man er disponeret for.