Sundhed

Potenspiller vælter ind over grænsen

Viagra, penicillin, gigtmidler og væksthormoner.

Ulovlig medicin af alle typer vælter over grænserne.

Lægemiddelstyrelsen har per 1. november 2011 konfiskeret over 7000 pakker med ulovlig medicin, som danskerne har købt på internettet.

Det er ny rekord og en eksplosiv stigning. De seneste år er der blevet konfiskeret under 5000 pakker.

Falske hjemmesider snyder

Stigningen skyldes blandt andet en række nye hjemmesider på dansk, som udgiver sig for at være lovlige netapoteker, men i virkeligheden sælger ulovlig - og i nogle tilfælde - farlig medicin.

2009:4766 pakker med ulovlig medicin blev konfiskeret i tolden2010:4417 pakker med ulovlig medicin blev konfiskeret i toldenPer 1 november 2011: 7000 pakker med ulovlig medicin blev konfiskeret i tolden

"De her nyopståede hjemmesider ser umiddelbart helt lovlige ud. Alt skriften og kontaktinformationerne er på dansk, siden ser respektabel og lovlig ud, og det bliver mange danskere snydt af," fortæller sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen Frank Bøgh Wendelbo-Madsen.

Artiklen fortsætter under playeren

Han er flere gange om dagen i kontakt med borgere, som foreksempel tror, de har købt et lovligt gigtmiddel hos en online helsekostbutik, men i virkeligheden er endt med ulovlig medicin.

Cement og maling

Den ulovlige medicin svarer nogle gange nøjagtig til, hvad man kan få på apoteket.

Men andre gange er den virkningsløs, forkert doseret eller ligefrem farlig.

Det fortæller Ulla Høegh fra Lægemiddelindustriforeningen, som står for at analysere indholdet af de importerede piller.

Artiklen fortsætter under playeren

"Vi har fundet piller, der bestod af kalk, cement og maling, rester af kølevæske og alt muligt andet. Vi har også fundet spor af euforiserende stoffer i nogle potensmidler, så man kan altså risikere at få nogle helt andre stoffer end man forventede," fortæller hun.

Kriminelle bander står bag

Pillerne fremstilles typisk af organiserede bander i Kina, Indien og USA. Og som tallene for konfiskeret ulovlig medicin i Danmark også viser, er det et marked i vækst.

"Det er meget billigere at fremstille falsk medicin end at fremstille narkotika, og risikoen for at blive snuppet er minimal. Og skulle man endelig blive arresteret, er straframmen under to års fængsel," fortæller Ulla Høegh fra Lægemiddelindustriforeningen.

.