Sundhed

Velbekomme - Lær at lave nordisk mad selv

Her får du fire nemme opskrifter fra Ny Nordisk Hverdagsmad. Alle opskrifterne er til to personer. Velbekomme!

BAGT TORSK MED URTER OG PISKET SMØRSOVS

Du skal bruge:

Tilbehør:

  • 300 g kartofler
  • 1 løg
  • 300 g gulerødder
  • 10 g smør
  • salt og peber
  • 1 tsk. sukker
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 2 dl koldpresset æblemost

Smørsovs:

  • 1 bananskalotteløg
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 1/2 dl koldpresset æblemost
  • 40 g koldt smør i små tern

Torsk:

  • 300 g torskefilet (Der er nok til at gemme 1/3 af den bagte torsk til en anden dag)
  • 1 tsk. koldpresset rapsolie
  • salt

1/4 bdt. merian

2 skiver groft brød

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 150 grader, og klargør grøntsager og krydderurter.

Tilbehør:Skær kartofler, løg og gulerødder i mindre stykker. Smelt smørret på en pande, lad det bruse op, og tilsæt alle græntsagerne, og steg dem et øjeblik i smørret. krydr med salt, peber og sukker. Kom eddike på, og lad det koge, til væden er fordampet. Hæld most ved, og lad det simre under låg ved mellemvarme i ca. 15 minutter, til grønsagerne er møre. Fjern låget, og lad det koge, indtil lagen begynder at glasere omkring grøntsagerne. Tag grøntsagerne af varmen, og hold dem lune indtil spisetid.

Smørsovs:Hak skalotteløg fint, og kom det i en gryde med eddike. Kog eddiken ind, så der næsten ikke er noget væde tilbage. Tilsæt most, og sluk for blusset. Sovsen laves færdig, når fisken er i ovnen.

Torsk:Skær fisken i 3 lige store stykker. Læg stykkerne på en bageplade med bagepapir, pensl dem med rapsolie, drys med salt, og bag fisken i den forvarmede ovn ved 150 grader i 10 - 12 minutter.

Smørsovs fortsat:Bring den indkogte lage fra tidligere i kog, og pisk det kolde smør i lidt ad gangen, til konsistensen er halvtyk. Hold sovsen lun indtil servering.

Spisetid:Drys friske merianblade over grøntsagerne, og sæt fisk, grøntsager og smørsovs på bordet med brød til.

LØGSUPPE MED SPRØD BACON OG KNOLDSELLERI

Du skal bruge:

Suppe:

  • 6 løg
  • 5 kviste timian (kun bladene)
  • 2 spsk koldpresset rapsolie til stegning
  • 2 dl hvedeøl
  • 2 dl koldpresset æblemost
  • 12 dl hønsefond
  • salt og peber
  • 1 spsk. æbleeddike

Tilbehør:

  • 60 g bacon
  • 100 g knoldselleri
  • 1/2 bundt bredbladet persille

2 skiver groft brød

Sådan gør du:

Klargør grøntsager og krydderurter

Suppe:Skær løgene i cirka 1 cm tykke både. Sæt en gryde over med olien, Og steg løgene langsomt ved svag varme uden at brune dem, indtil de er gyldne og bløde. Det tager cirka 20 minutter. Tilsæt øl, most, fond og timianblade, og lad det simre i cirka 30 minutter. Smag suppen til med salt, peber og eddike.

Tilbehør:Skær bacon og selleri i fine tern på cirka 1 cm. rist baconen sprød og gylden på panden uden andet fedtstof. Tilsæt sellerien, og lad den stege med i 1 - 2 minutter. hak persillen, og vend den sammen med selleri og bacon.

Spisetid:Rist brødet, og server det til den varme suppe. Drys den ristede selleri og bacon over hver portion.

FISKEFRIKADELLER MED SAFTIG RÅKOST OG DILDKARTOFLER

Du skal bruge:

Fiskefrikadeller:

  • 250 g lyssejfilet
  • 1 tsk. salt
  • 1 lille gulerod
  • 1 kartoffel
  • 1 æg
  • 1 skive tørt brød (uden skorpe)
  • 1 1/2 dl letmælk
  • Peber
  • 10 g olie til stegning
  • 10 g smør til stegning

Kartofler:

  • 300 g kartofler
  • 1 spsk. salt
  • 1/2 bundt dild
  • 5 g smør

Råkost:

  • 80 g skrællet knoldselleri
  • 80 g gulerod (2 stk.)
  • 80 g rødkål
  • 3 spsk. yoghurt naturel
  • 2 spsk mayonaise
  • 1 spsk. grov sennep
  • 1/4 tsk. knuste kommenfrø
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Klargør grøntsager og krydderurter.

Fiskefrikadeller:Skær fisken i grove stykker, og kom den i foodprocessoren. Tilsæt salt, og start foodprocessoren i et par sekunder. Riv gulerod og kartoffel ned i foodprocessoren. Tilsæt æg, brød, mælk og lidt peber, og kør farsen i cirka 20 sekunder. steg en lille prøve, og smag, om der mangler salt eller peber. Sæt farsen på køl, indtil kartofler og råkost er klar.

Kartofler:Kog kartoflerne i 15 minutter i saltet vand. Tag kartoflerne af blusset, og lad dem hvile i vandet, til de er møre. Hak dilden. Når kartoflerne er møre, så hæld vandet fra, og vend smør og dild sammen med kartoflerne. Hold dem lune i gryden under låg.

Råkost:Riv knoldselleri og gulerod på et rivejern ned i en stor skål. Snit rødkålen i helt tynde strimler. Pisk yoghurt, mayonaise og sennep sammen, og smag dressingen til med salt, peber og knuste kommenfrø. Vend dressingen sammen med de rå grøntsager, og smag igen til med salt og peber.

Steg fiskefrikadellerne i halvt smør, halvt olie på en pande i cirka tre minutter på hver side. Vær tålmodig med at vende dellerne, så de får en flot gylden stegeskorpe.

Spisetid:Sæt de lune fiskefrikadeller, dildkartofler og råkost på bordet, og spis.

GAMMELDAGS ÆBLEKAGE

Du skal bruge:

Æblegrød:

  • 2 æbler
  • 30 g sukker
  • 1/2 dl koldpresset æblemost

Rasp:

50 g makroner 20 g hasselnøddekerner

1/2 dl piskefløde

Sådan gør du:

Æblegrød:Skær æblerne i kvarte, og befri dem for kernehus. Kom æblerne i en gryde med sukker og most, og lad det koge til grød i cirka 15 minutter. Køl grøden af.

Rasp:Knus makronerne, hak hasselnødderne og bland.

Pisk fløden til en let flødeskum, og "byg" så æblekagen, enten i to drikkeglas eller i en skål. Start med et lag æblegrød, så et lag rasp, og så et lag flødeskum. Fortsæt sådan til der ikke er mere.

(Kilde: Ny Nordisk Hverdagsmad, Københavns Universitet)