Sundhed

Sådan bliver insekter til en snack

Friturestegte græshopper og smørstegte melorme lyder ikke umiddelbart særlig appetiteligt for de fleste.

Men insekter kan ifølge flere forskere herhjemme og FN's Fødevare og Landbrugsorganisation (FAO) bliver fremtidens mad, der kan redde klimaet og millioner af underernærede børn i den tredje verden.

"Jeg smørsteger melormene"

Experimentariet i København sætter fra i dag i en særudstilling "KribleKrable" fokus på netop insekter og de upopulære husdyr, som man blandt andet kan få lov til at se på tæt hold - og ikke mindst kan få lov til at smage.

Udstillingsudvikler Poul Kattler fortæller her, hvordan man kan tilberede melorme, fårekyllinger og ørkengræshopper. Insekterne som vil blive serveret tilberedt for de modige:

"Jeg tilbereder og krydrer dem forskelligt. Græshopperne frituresteger jeg i vindrueolie og serverer med et lille stykke ananas - græshopperne er meget store og kan godt virke lidt voldsomt i munden. Melormene smørsteger jeg sammen med stærk paprika, mens jeg krydrer fårekyllingerne med oregano," fortæller Poul Kattler.

Artiklen fortsætter under playeren

Ørkengræshopper er fremtidens partysnack

Han kalder ørkengræshopperne på en tandstik med et stykke ananas for fremtidens "partysnack."

"Der er en snert af kyllingesmag over græshoppen, mens melormene smager en lille smule jordnøddeagtigt, mens fårekyllingerne smager lidt af flæskesvær. Det skyldes måske, at der er mere fedt i en fårekylling, men de smager også som en snack," siger Poul Kattler, der har lært opskrifterne af en god ven fra Aarhus Universitet.

Melorme slås ihjel ved frysning

Ifølge Poul Kattler er det vigtigste som ved alt andet at have nogle gode råvarer og her spiller opdræt af insekterne - som ved alle andre dyr - ind.

"Melormen har gået på økologisk grøntfoder, så den ikke har fyldt maven med noget, der smager ubehageligt, for insekterne tager som andre dyr smag af det foder, de har fået. Under transporten har den fastet og har kun fået en lille smule smulder og dens egen afføring, inden jeg slår den ihjel ved at fryse den," fortæller Poul Kattler.

Skal skylles som stikkelsbær

Derefter skal man huske at skylle insekterne

"Melorme skal skylles som stikkelsbær - det er ikke svært med melormene, men med fårekyllingerne er det lidt sværere, fordi man kan komme til at ødelægge den. Græshopperne skal bare have en hurtig og nænsom skylning."

I vores del af verden er det muligt at opdrætte insekterne på økologisk fodder. Det er næppe tilfældet i den tredje verden:

"Hele pointen når man snakker god proteinholdig kost er i virkeligheden, at det er lige meget om insekterne har fået økologisk grøntfoder. Det vigtigste er, at insekter ikke er konkurrenter på vores menneskemad," siger Poul Kattler.