Sundhed

Dårlig livsstil = barnløshed?

For første gang nogensinde vil danske forskere via nettet undersøge sammenhængen mellem mænds livsstil og evnen til at få børn.

Op mod hvert femte par oplever perioder med nedsat fertilitet, og i en fjerdedel af tilfældene ved man ikke hvorfor.

Svarene kan ligge i livsstilen. Derfor skal det nu kortlægges, om livsstilen hos danske mænd og kvinder påvirker deres evne til at få børn. Det skal ske med undersøgelsen SnartForældre.dk.

6000 kvinder har deltaget i undersøgelse

Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har siden 2007 undersøgt sammenhængen mellem livsstil og frugtbarhed hos kvinder, der prøver at blive gravide.

Indtil videre har over 6000 kvinder deltaget. Nu udvides undersøgelsen til også at omfatte mænd. Man ved nemlig meget lidt om sammenhængen mellem mænds livsstil og deres evne til at få børn.

Målet er nu at samle oplysninger fra yderligere 10.000 kvinder samt 10.000 mænd.

"Når vi vil dykke længere ned i sammenhængen mellem livsstil og graviditet, skyldes det blandt andet vores succes med den første undersøgelse," siger seniorforsker Ellen M. Mikkelsen og fortsætter:

"Deltagerne er bedre end ventet til at give os grundige oplysninger via nettet. Oplysningerne viser sig at være meget troværdige."

Vægtforøgelse giver mindre chancer for babyer

Undersøgelsen af kvinders livsstil gav for eksempel ny viden om, at kvinder, der vejede væsentligt mere, end da de var 17 år gamle, havde mindre chance for at blive gravide, end de der holdt deres vægt.

Et sideformål med den nye undersøgelse er at finde ud af, om forældrenes livsstil påvirker barnets fødselsvægt og risikoen for abort.

Vil man deltage i undersøgelsen, kan man tilmelde sig på: http://www.snartforaeldre.dk