Sundhed

Ny forskning: Det vidste jeg da godt

Tidligere i dag kom det frem, at danske læger havde fået et gennembrud i forskningen af knogleskørhed, blandt andet ved at påvise, at motion vedligeholder knoglerne, men 48-årige Tina Ryom Steffensen fra Vejle, der har lidt af knogleskørhed siden 2004, har udmærket kendt til den konklusion og har for længst helbredt sig selv.

"Det, der er kommet frem i dag, fandt jeg ud af for fem år siden," siger Tina Ryom Steffensen til nyhederne.tv2.dk.

Da Tina Ryom Steffensen fik at vide, at hun led af knogleskørhed allerede som 41-årig i 2004, nægtede hun at modtage medicin på grund af alle bivirkningerne, men i stedet for begyndte hun på sin egen recept for at helbrede sine knogler.

Sådan helbreder du knogleskørhed

Hun sørgede for at have rigeligt med kalk, D-vitamin, kisel og magnesium i sin kost. Med andre ord har hun drukket mælk og spist rigeligt med ost, laks og makrel. Ligeledes har hun løbet seks kilometer hver anden dag for at få knoglerne til at bygge sig selv op igen.

Allerede to år efter, i 2006, var hendes knogler, særligt hendes lårbensknogler, blevet så meget stærkere, at hun ikke længere led af knogleskørhed. Hun skal dog fortsat til en scanning hvert tredje år, og samtidig bliver hun også fortsat nødt til at følge de særlige kostregler og motionen.

Tina Ryom Steffensen er overbevist om, at andre, der også lider af knogleskørhed, sagtens ville kunne følge hendes recept.

Banebrydende forskning

Selv om det ikke skulle lykkes for andre med knogleskørhed, er der måske håb forude alligevel, for Niklas Rye Jørgensen, der er overlæge på Glostrup Hospital, håber på, at det er patienterne, der får gavn af de danske lægers forskning.

Tidligere i dag kom det frem, at et særligt signalstof, der bliver udløst ved motion, er med til at vedligeholde skelettet, og derved går cellerne i gang med at danne knoglevæv.

Overlægen vil bruge denne mekanisme til at designe nogle nye stoffer, som efterligner den naturlige fysiologiske mekanisme for fysisk aktivitet.