Sundhed

Butikker får lov til at sælge gammel mad

Fødevarestyrelsen vil nu give supermarkeder og butikker lov til at sælge madvarer, der er blevet for gamle.

Kødpålæg, pasta og mælk bliver i dag smidt ud, så snart varerne har overskredet den dato, som de mindst er holdbare til. Men det er madspild, mener man i Fødevarestyrelsen.

Det er en god ide at sælge nedsatte madvarer der har overskredet datoen for mindst holdbar til, mener pensionist Lone Petersen.

"Man skal jo spare, og madvarerne stiger. Hver gang jeg kommer her ned, er priserne steget, og vi får jo ikke mere i pension," siger Lone Petersen.

Og hun har ikke noget imod at sætte tænderne i et stykke kød, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

En dårlig ide

Men hos Forbrugerrådet er man bestemt ikke begejstret for de nye regler.

Camilla Hersom, der er formand for Forbrugerrådet, siger: "Nu må butikkerne tilsyneladende få lov til at sælge efter den dato (mindst- holdbar-til-datoen). Så er det altså os selv, der lige pludselig skal vurdere det. Og derfor skal man selv holde øje med datoerne og lade være med at købe noget, hvor den dato er overskredet, for så får man altså ikke en højkvalitetsvarer."

Ingen sundhedsfare

Hos Fødevarestyrelsen understreger man at der ikke er nogen sundhedsfare ved at spise fødevare der har overskredet datoen for mindst holdbar til. Datoen vedrører nemlig kun kvaliteten af fødevarerne. Butikker må fortsat ikke sælge fødevare, som for eksempel hakket oksekød eller kyllingefilet, hvis sidste anvendelsesdato er overskreddet.

"Vi har set et stigende fokus på at begrænse madspild. Og i den forbindelse hat vi i Fødevarestyrelsen set på, om der var noget, vi kunne være med til at ændre som kunne være med til at begrænse madspild," siger fuldmægtig i Fødevarestyrelsen Nina Læssø Jakobsen, der ikke er bange for at tage en mad med gammelt syltetøj på.

Fødevarestyrelsen satser på, at de nye regler kan træde i kraft i begyndelsen af oktober.

Hvad mener du om at butikker vil få lov til at sælge madvarer, der har overskredet datoen for mindst holdbar til? Deltag i debatten på TV 2|NYHEDERNEs side på Facebook