Sundhed

"Sindssygt med biobank i kælderen"

Set i lyset af hvad der er sket, så var det helt sindssygt at have Kræf-tens Bekæmpelses biobank stående i kælderen. Sådan siger forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen, til nyhederne.tv2.dk., efter skybrud-det i weekenden oversvømmende kælderen og ødelagde mange års kræftforskning.

"Vi er nu ved at indrette stueetagen til en ny biobank, så det ikke sker igen," siger han.

Det lykkedes på et hængende hår at redde en million blodprøver fra forsøget "Kost Kræft og Helbred."

Håber at få cellelinjer fra udlandet

Men det lykkedes altså ikke at redde de meget følsomme cellelinjer, der er blevet ødelagt og har sat kræftforskningen måneder og år tilbage.

"Nu skal vi starte med at reetablere cellelinjerne, som man bruger i laboratoriet til at aflure kræftcellernes mekanismer i håb om, at man fremadrettet kan finde nye og bedre måder at behandle kræft på. Vi håber, vi kan hente nogle af linjerne hjem fra udlandet, for forskere deler ofte cellelinjer med hinanden - ellers må vi starte forfra med udviklingen af cellelinjerne," siger Jørgen H. Olsen.

To meter højt vand flød ind i kvælstoftanke

Kræftens Bekæmpelse havde installeret nødpumper i kælderen, hvor biobanken befandt sig.

"Vi ved, at der kommer til at stå lidt vand på gulvet, når der er de her heftige regnskyl, men de her mængder vand havde vi slet ikke forestillet os," siger Jørgen H. Olsen og fortsætter:

"Vandet kom op i to meters højde, og det var desværre nok til, at vandet kunne flyde ind i de her 30 store kvælstoftanke, som vi har stående - dermed er alle prøverne blevet optøet."

Prøverne fra "Kost, Kræft og Helbreds-undersøgelsen" bliver lige nu opbevaret i en køletank, der er blevet kørt fra Jylland til København.

Kræftens Bekæmpelse biobank anses på verdensplan for at være blandt kræftforskningens allermest betydelige, fordi man siden 1993 har indsamlet cellelinjer.