Sundhed

18 års kræftforskning ødelagt

Skybruddet, som lørdag oversvømmede store dele af København, får katastrofale konsekvenser for verdens kræftforskning og kræftramte, skriver 24timer.

Over en million uerstattelige og uvurderlige celleprøver, som forskerne skulle bruge til at blive kloge på, hvordan de forebygger og helbreder kræft, ser ud til at have taget uopretteligt skade. At prøverne, der møjsommeligt er indsamlet siden 1993, er gået til grunde, sætter forskning og sygdomsbekæmpelse mange år tilbage.

Celleprøver tøet op

Uheldet skete, da titusinder liter lunkent regn- og kloakvand lørdag aften væltede ind i den kælder, som huser Kræftens Bekæmpelses store biobank. Vandet oversvømmede fryserne med millioner af værdifulde vævsprøver og levende celler, som skulle have reddet liv gennem forskning og behandling. Men en stor del af cellerne blev tøet op og dermed ødelagt for bestandigt i den biobank, som hidtil er blevet anset for på verdensplan at være blandt kræftforskningens allermest betydelige.

Dermed har Kræftens Bekæmpelse, som årligt bruger 250 millioner kroner på kræftforskning, mistet en af sine kronjuveler. Det samme har Kræftens Bekæmpelses netværk af kræftforskere i ind- og udland.

"Det her er vores værste mareridt, der ulykkeligvis er gået i opfyldelse. Det var det frygteligste, der kunne ske," konstaterer Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til 24timer.

Endnu er der ikke klarhed over, præcis hvor meget materiale der er ødelagt, men Kræftens Bekæmpelse frygter, at de allervigtigste cellelinjer er smadrede.