Sundhed

Robot skal bade de ældre i Horsens

Efter sommerferien skal en baderobot til at bade de ældre på Plejecentret Præsthøjgård, der ligger i Horsens. Baderobotten skal hjælpe de ældre, der ikke kan klare at vaske sig selv.

En af de ældre, der kommer til at få glæde af robotten er pensionist Else Themsen. I ti år er hun blevet badet af sygehjælperne i en toiletstol, fordi hun er delvist lammet efter en blodprop.

Baderobotten er netop nu ved at blive testet på Teknologisk Institut for robotteknologi i Odense.

"Det er faktisk overraskende behageligt. Det kunne jeg godt vænne mig til. Man bliver faktisk også lidt masseret samtidig med," siger Jakob Hildebrandt Andersen til TV 2|NYHEDERNE.

Han er studerende og én af dem, der er i gang med at teste baderobotten i Odense, inden den bliver sat i brug på plejecentret i Horsens.

Robotter til 370.000 kroner

Baderobotten stammer fra Japan, hvor den har været anvendt i 20 år. I Japan står den allerede på flere end 1000 plejehjem.

Robotten koster 370.000 kroner, og i Horsens er man på Plejecentret Præsthøjgård de første i Danmark, der kommer til at gøre brug af robotten, men flere er på vej, forsikrer velfærdsteknologisk konsulent Jørgen Løkkegaard.

"Man kan levere bad til ældre, og personer kan få hjælp til bad på en mere værdig måde, end man gør det i dag. En mere privat og mindre grænseoverskridende måde, og så kan man få flere hænder fri til opgaver, der skal løses," siger Jørgen Løkkegaard.