Sundhed

Frugt og grønt slipper for kontrol

Husker du at vaske dine krydderurter grundigt og koge eller stege dine babymajs? Det er du nødt til, for Fødevarestyrelsen kræver nemlig ikke, at supermarkederne tjekker deres friske frugt og grønt for bakterier.

Ligesom Fødevarestyrelsen heller ikke selv udfører en systematisk kontrol af dagligvarebutikkers frugt og grønt. Det skriver 24timer.

I Coop siger kvalitetschef Karin Frøidt, at hun aldrig har set fødevaremyndighederne udføre bakterieanalyser af frugt og grønt.

"Og de har heller aldrig bedt os dokumentere, hvorvidt vi selv har kontrolleret for det, og jeg forstår det ikke, for det er en klar sundhedsrisiko," siger hun og henviser til, at Coop selv frivilligt analyserer store partier.

Æg, kød og kylling er vigtigere

Steen Ethelberg, seniorforsker i epidemiologi, Statens Serum Institut, bekræfter myndighedernes manglende systematiske kontrol.

"Der er ikke tradition for det, og man har ment, at det var vigtigere at sætte ind over for blandt andet kød, æg og kyllinger, siger han.

Fødevarestyrelsen vil over for 24timer hverken afvise, bekræfte eller dokumentere, om styrelsen udfører systematisk kontrol af supermarkeder og leverandørers frugt og grønt.

Men en af hovedhjørnestenene i de danske myndigheders kontrol af fødevarer har siden 2006 været det såkaldte case-by-case-system, som består af stikprøver.

Og ingen af disse stikprøver er ifølge Fødevarestyrelsens liste over gennemførte sager udført på frugt og grønt.