Sundhed

Misforståelse om vaccine koster liv

En misforståelse om tidspunktet for vaccination koster hvert år livet for danske kvinder, som får livmoderhalskræft. Vaccinationen gives gratis til piger, når de er 12 år. Men det er ikke for sent at blive vaccineret, efter man er blevet seksuelt aktiv.

Imidlertid tror hver anden af de ikke-vaccinerede kvinder fejlagtigt, at det ikke nytter at få den såkaldte HPV vaccine, efter at deres seksualliv er begyndt.

Det viser en undersøgelse, som hjemmesiden netdoktor.dk har foretaget blandt over 1300 kvinder i alderen 16-45 år.

Undersøgelsen er lavet på internetet, men vægtet i forhold til alder og bopæl for at få den til at afspejle hele befolkningen.

Kun 1 ud af 7 danske kvinder har fået vaccinationen, som koster 3.500 kroner, hvis man ikke har fået den som barn.

"Der er rigtig mange - udover de unge piger - der har gavn af vaccinen. Eksperter siger, at alle kvinder op til 25 år bør blive vaccineret. Det gør man også i Australien," siger Rikke Esbjerg, læge og direktør for Netdoktor.dk til TV 2.

"Det er vigtigt at få fortalt. Der er denne her myte om, at hvis man er seksuelt aktiv, så er det for sent - og det er det ikke," fortsætter hun.

Livmoderhalskræft koster livet for 175 kvinder hvert år. Nogle typer af virusset HPV overføres ved sex, men giver som regel ingen symptomer, som den smittede kan opdage.

Selv om kvinder i forskellige aldersgrupper undersøges for livmoderhalskræft hver tredje eller femte år, så er Danmark et af de lande, hvor sygdommen er mest udbredt, oplyser netdoktor.dk