Sundhed

Dansk forskning knækker migrænens kode

Op mod en halv million danskere lider af migræne og nu er der godt nyt på vej. Dansk forskning har taget et syvmileskridt, der vil få betydning for fremtidens behandling af migræne.

På Glostrup Hospital har forskerne Sohail Asghar og Messoud Ashina efter års forskning præsenteret de gode nyheder til de tusindvis af patienter, der lider af migræne.

Hovedpineforskere har længe peget på at migræne skyldes en endnu ukendt mekanisme i hjernen. Men den danske forskning slår fast at migræneanfald udløses, når blodkarrene, der forsyner hjernehinderne, udvides.

"De kan se frem til, at vi nu har identificeret en biomaker - dvs. et specifikt mærkat for, hvad der sker under et migræneanfald. Og hvad der er endnu vigtigere - vi er gået ind og har markeret, hvor det er fremtidig medicin skal virke," siger Sohail Asghar fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet til TV 2.

Ny medicin på vej

Tusindevis af timer med testpersoner i en mr-scanner er grundlaget for den nye viden, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige magasin "Annals of Neurology".

Nu er det så op til medicinalfirmaerne at udvikle ny medicin en opgave, der er blevet lettere med resultaterne fra Glostrup.

"Vi har givet dem, der skal udvikle medicinen et nyt redskab. Vi har fortalt dem, hvor deres mål skal være henne fremover. Så perspektiverne er, at det bliver meget mere målrettet udvikling af ny medicin fra nu af," siger Sohail Asghar.

Han modtog 25. marts Mogens Fog-prisen til Dansk Neurologisk selskabs årsmøde 2011 for sine kliniske studier af migræne.

Samtidig har Sohails ph.d.-vejleder, overlæge Messoud Ashina, fået en bevilling på 2,5 millioner af Novo Nordisk Fonden til at fortsætte arbejdet med at studere migrænepatienter.